Boekentips van 2015: onze favorieten op een rijtje


Wilna

Jij zegt het

Connie Palmen

Jij zegt het gaat over het huwelijk tussen het dichterspaar Sylvia Plath en Ted Hughes. Het tragische levensverhaal van Plath is bekend, zij verloor het gevecht tegen depressies en pleegde zelfmoord. Hughes heeft hier altijd over gezwegen, de roman geeft hem een stem en laat hem zijn verhaal doen. Palmen doet dit op zeer overtuigende en geloofwaardige wijze, haar woorden worden de woorden van Hughes. Een fenomenaal boek!

bekijk in onze webshop

Annelies

Honolulu King

Anne-Gine Goemans

Nederlands-Indië staat centraal in deze roman. Het verhaal gaat over de 80-jarige Hardy die een toko runt. Innemend en gemoedelijk, zo staat Hardy bekend. Hij bakt samen met zijn kleindochter spekkoek en Indische gerechten. Hij luistert naar de indringende levensverhalen van zijn Indische klanten en draait met zijn oude vrienden Hawaïmuziek. Zijn leven verandert als er tegenover zijn winkel een sushi-restaurant wordt geopend. De oorlog dringt zich opeens aan hem op en de herinneringen aan zijn eigen gruweldaad stelt hem voor een groot dilemma.

bekijk in onze webshop

William

Remington

Bert Natter

"Als ik een woord zou moeten kiezen om de verhouding tussen mijn vader en mij te karakteriseren, zou het zijn: afstand. En als ik twee woorden mocht gebruiken zei ik: liefdevolle afstand." Een vader en zoon rijden van Hamburg naar de Afsluitdijk. Ze praten over kunst, literatuur, liefde en het leven. Maar wat voor de zoon een kans is om zijn vader beter te leren kennen, blijkt voor de vader een afscheid. Twee mannen, een oude Mercedes en een klassieke typemachine. Meer heeft Bert Natter niet nodig om een mooi beeld te schetsen van een moeizame maar liefdevolle relatie tussen een vader en een zoon. De mooie zinnen vormen prachtige passages,en het kernachtige plot maakt van ‘Remington’ het perfecte boek voor een leesclub. En uitgeverij Thomas Rap krijgt een extra pluim voor het prachtige omslag!

bekijk in onze webshop

Ank

Een heel leven

Robert Seethaler

In Duitsland staat dit boek niet voor niets al lange tijd op de bestsellerslijst… Het is een prachtig boekje! Met reuzenstappen word je door het leven van een eenvoudige man geleid, maar tegelijkertijd wordt je onder een stolp gevoerd waar de tijd lijkt stil te staan, ondanks dat de natuur, het dorp en het leven zijn beloop heeft. Elk woord en elke zin staan op zijn plek in dit helder en poëtisch beschreven mensenleven. Andreas Egger leeft en sterft en neemt je mee in zijn berusting: hoe eenvoud en natuurbeleving kracht kunnen zijn.

bekijk in onze webshop

Isolde

Die van die van u

Annie M.G. Schmidt

In de fraaie dundruk van uitgeverij Van Oorschot worden de 'kinderversjes' en 'grotemensengedichten' gelijkwaardig gepubliceerd. 
In veel van haar gedichten keert ze zich tegen hoe het hoort en krijgen personages die een hoge pet op hebben van zichzelf, ervan langs. Het ondeugende en recalcitrante karakter van Schmidt is in haar gedichten terug te vinden.
Juist dit is datgene wat haar gedichten zo speciaal maakt.
Doet je onophoudelijk glimlachen, van begin tot eind, van kaft tot kaft.”

bekijk in onze webshop

Sherene

Het liefdeslied van Queenie Hennessy

Rachel Joyce

Wat een prachtig verhaal over liefde, over doodgaan en over het leven. Rachel Joyce heeft een mooi monument geschreven voor Queenie Hennessy, de vrouw voor wie Harold Fry te voet Engeland doorkruiste. Wanneer Queenie hoort dat Harold Fry naar haar op weg is, besluit ze op hem te wachten. We lezen over de dagen die Queenie en andere patiënten doorbrengen in het hospice, wachtend op Harold Fry. Queenie die niet meer kan praten door een kankergezwel, besluit een brief te schrijven aan Harold om te vertellen over haar liefde voor hem en waarom ze ineens vertrok. Ergens is het jammer dat ik 'De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry' al langer geleden heb gelezen waardoor ik dat verhaal niet meer helder voor de geest heb. Want volgens de schrijfster is dit boek geen vervolg en ook geen voorloper van 'De onwaarschijnlijke reis’, maar een metgezel.

bekijk in onze webshop

Dianne

Vrouw

Karl Ove Knausgård

Een indrukwekkende autobiografie, verslavend mooi geschreven. Ik was een beetje laat met deze literaire ontdekking, want Knausgard was ondertussen al wereldberoemd met zijn autobiografische boeken. Maar toen ik in de nazomer van dit jaar eenmaal het eerste deel ‘Vader’ en het tweede deel ‘Liefde’ had gelezen, was ook ik verkocht. In deze romancyclus schrijft de auteur over de relatie met zijn familie, liefdes en vrienden. Maar ook over de ontwikkelingen van zijn schrijverschap. Op zich is het geen opzienbarend levensverhaal. Het zijn de problemen in het alledaagse waar hij over schrijft. Wat het lezen van zijn boeken echter boeiend maakt, zijn de openhartige beschrijvingen van zijn eigen handelingen, gedachten en gevoelens. Door dat zeer gedetailleerd te doen wordt de waarneming van alles wat zich in zijn leven afspeelt sterk uitvergroot. Daarmee stelt hij zichzelf de existentiële vraag wat waarde heeft in zijn leven en of hij er toeschouwer van is of deelnemer. Voor de lezer, voor mij althans, leidt dat tot veel herkenning en bewondering. Dit jaar verscheen ‘Vrouw’, het zesde en laatste deel uit deze reeks.

bekijk in onze webshop

Jesse

De Kat

Takashi Hiraide

De kat vertelt het verhaal van een Japans koppel dat hun intrek neemt in een eenvoudig huis in Tokio. Thuiswerkend, zichzelf onderhoudend en niet meer dan dat, wordt hun grauwe, geteisterde leventje opgefleurd door de flora en fauna in en rond het huis; met een bijzondere rol voor de kat van de buren. Langzaamaan neemt deze eigenzinnige en nieuwsgierige bezoeker de positie van spil aan waar de relatie van het koppel zich omheen ontwikkelt. Gevoelens als liefde, afkeer, verdriet en verlangen komen weer bovendrijven en zijn door de schrijver in de vorm van haarscherpe observaties op papier gezet. Door de poëtische stijl waan je je in het wereldje van het stel en de kat, en zie je hoe alles op natuurlijke wijze naar elkaar toe groeit. Met ontzettend veel respect en liefde voor de natuur geschreven."Haarscherpe observaties en poëtische stijl".

bekijk in onze webshop

Hanneke

Leven? of theater?

Charlotte Salomon

‘Bewaar het goed, c'est toute ma vie'. Met deze woorden brengt Charlotte Salomon (Berlijn 1917- Auschwitz 1943) een volle koffer, met honderden gouaches tekeningen en teksten, bij een vriend in veiligheid. In de twee jaren voorafgaande aan haar deportatie schildert en tekent Charlotte haar leven, haar dromen, haar nachtmerries en haar hoop. Een levenswerk, van zo'n ontroerende schoonheid, daar zijn eigenlijk geen woorden voor. In oktober verscheen deze prachtige,voor het eerst volledige, uitgave van haar werk bij uitgeverij Cossee.

bekijk in onze webshop

Irene

Bosch

Thé Tjong-Khing

Thé Tjong-Khing is het toonbeeld van een echte illustrator: zonder woorden maar met prachtige platen een mooi verhaal vertellen, zoals hij eerder deed in het Grote Taartenboek. Jeroen gaat buiten spelen, valt in een ravijn en belandt in een paradijselijke wereld vol vreemde wezens. Die pakken niet alleen zijn bal af, maar ook zijn pet en rugzak. Jeroen gaat er onvervaard achteraan en belandt in een spannend avontuur waarin niet iedereen is wat hij lijkt..... Thé Tjong-Khing bewijst met dit boek weer eens dat in de prentenboekenwereld alles kan, net als in de wereld van Jeroen Bosch. Prachtig boek voor jong en oud! Een ode van de ene meester aan de andere!

bekijk in onze webshop

Djerri

Words of Radiance

Brandon Sanderson

De bestsellerauteur die het einde heeft geschreven van Het Rad des Tijds van Robert Jordan, komt nu met zijn eigen creatie: Words of Radiance. Het tweede deel uit de Stormlight Archive kan concurreren met alle grote fantasy-series van dit moment. Brandon Sanderson weet als geen ander epische scenario’s, geweldige magie en prachtige personages neer te zetten en creëert pure leesverslaving. Keer terug naar Roshar, een planeet geteisterd door apocalyptische stormen, waarin adellijke families strijden om Shardblades en Shardplate, antieke artefacten uit een vorige beschaving die oorlogen kunnen beslissen. Ervaar zelf het meeslepende verhaal van een meester in het fantasy-genre! Helaas zijn de boeken nog niet vertaald in het Nederlands, maar dat mag de pret niet drukken.”

bekijk in onze webshop

André

In het licht van wat wij weten

Zia Haider Rahman

Het verhaal draait om een investeringsbankier die op een zonnige ochtend in 2008 zijn verloren vriend aan de voordeur treft. Het levensverhaal dat zich vervolgens ontvouwt legt de motor van deze tijd bloot: ballingschap, hebzucht, geopolitiek, terrorisme, financiële crisis en bovenal nepotisme. De vele citaten en verwijzingen naar boeken en of uitspraken van schrijvers en wetenschappers zijn op een Steinziaanse manier door het boek heen geweven. In het geheel geen straf in combinatie met de (leerzame) voetnoten. De stelling van Gödel "er zijn proposities die waar zijn maar niet te bewijzen" loopt samen met "dingen weten betekent nog niet dat je ze juist ziet" als een rode draad door het verhaal heen. Het levendige, onthutsende en wanhopige levensverhaal van beide mannen gaat over de grote thema's van het leven: liefde, geloof, afkomst, oorlog en dood. Een echte aanrader en voor een ieder die net Joris Luyendijk hebben gelezen: "In het licht van wat wij weten" gaat een ruime stap verder. Het bindt alle losse eindjes aan elkaar en je blijft onthutst achter, met het gevoel: 'Dit kan niet waar zijn".

bekijk in onze webshop