Boekentips van 2016: onze favorieten op een rijtje


Annelies

Het Smelt

Lize Spit

In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse boerendorp Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. De jongens bedenken een wreed spel en Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt. 'Het smelt: Prachtig debuut. Het blies mij van mijn sokken; heftig en verbijsterend.'

bekijk in onze webshop

Wilna

Nederland in kleur 1907-1935

Hans Rooseboom ; Ileen Montijn

Deze uitgave bevat een selectie autochromen, de vroegste vorm van kleurenfotografie die aan het begin van de 20ste eeuw werd geïntroduceerd. Wonderbaarlijk mooi, puur kijkgenot!
bekijk in onze webshop

William

De Doden

James Joyce

'De doden' van James Joyce. Joyce's meesterwerkje is nu eenmalig te krijgen in een mooi verzorgde uitgave uit de Perpetuareeks. Een rijk verhaal met een prachtig geschreven slot. Januari 1904. Gabriël Conroy maakt zich op om naar het jaarlijkse dansfeest te gaan. Daar krijgen we een kijkje in de sociale kringen van Ierland van begin 20e eeuw. Het feest zal voor Conroy niet zonder gevolgen blijven wanneer hij de volgende dag een bekentenis van zijn vrouw ontlokt.

bekijk in onze webshop

Hanneke

Draad - het delicate leven van John Craske

Julia Blackburn

Een tedere beschrijving van het leven van John Craske,een visser uit Norfolk, die leefde van 1881 tot 1943. Als hij ziek wordt en niet meer de zee op kan begint hij te schilderen,en later wanneer hij niet meer uit bed kan gaat hij borduren; de zee,boten,kustlijnen. Het boek is zelf een borduursel,een aaneenrijging van details,een vlechtwerk van draden, van zowel Craskes als Blackburns leven. Rijk geillustreerd met werk van Craske telt het 55 korte hoofdstukken.Schetsen van wat Blackburn zoal tegenkomt in haar,zoals ze zelf zegt,merkwaardige speurtocht naar wat dan ook. Het is een uiterst persoonlijke zoektocht naar een vergeten bestaan. Over geschiedenis en liefde en verdriet en schoonheid.Over roem en vergetelheid, bezit en verlies. En John Craske,hij blijft een mysterie,maar dat is niet erg.

bekijk in onze webshop

Irene

Alleen op de wereld

Hector Malot

Nog maar net verschenen en voor mij al Het Boek van het Jaar: Alleen op de Wereld van Hector Malot. Iedereen kent deze klassieker van de vondeling Remi maar deze nieuwe, aangepaste uitgave is werkelijk schitterend! Het moderne, toegankelijke taalgebruik van Tiny Fisscher en de prachtige illustraties van Charlotte Dematons zijn een perfecte combinatie. Een boek voor alle leeftijden om voor altijd in huis te hebben.

 

bekijk in onze webshop

Sherene

Rood (De Mars Trilogie boek 1)

Pierce Brown

Het verhaal speelt zich af op Mars, inmiddels gekolonialiseerd door mensen van aarde. Op Mars zijn de bevolkingsgroepen in kleuren ingedeeld. Rood is de laagste kleur. Deze mensen wonen en werken onder de grond. Darrow is een van hen.

Op een bepaald moment beseft Darrow dat de Roden voor de gek worden gehouden door de Gouden.  Hij vormt nu een bedreiging voor de Gouden en wordt opgevangen door de mensen van Ares, een rebellengroep. Zij laten Darrow ombouwen tot een Gouden, de hoogste klasse en sturen hem daarna naar de academie.

Op de academie maakt hij vrienden en vijanden en zit Darrow steeds in een emotionele spagaat tussen zijn haat voor de gouden en zijn vriendschap met een aantal van zijn medestudenten.

Een boek voor de liefhebbers van de Hongerspelen-trilogie. Het is spannend en zeer onderhoudend.

 

bekijk in onze webshop

Dianne

Brieven uit Genua

Leonard Pfeijffer

De Arbeiderspers geeft al 50 jaar Privé Domein uit en in dit jubileumjaar ben ik ook echt liefhebber geworden van deze reeks egodocumenten. Zo verscheen  in deze reeks mijn favoriete boek van het jaar 'Brieven uit Genua' van Ilja Leonard Pfeijffer. Het bijzondere aan het boek is dat het eigenlijk het spiegelverhaal is van zijn roman La Superba. De fictieve auteur (en tevens hoofdpersonage) in La Superba heeft in 'Brieven' plaatsgemaakt voor de schrijver zelf: fictie wordt omgezet in werkelijkheid. De brieven zijn dus persoonlijk en van de hand van de schrijver zelf en bieden reflecties op zijn leven, liefdes en schrijverschap. Zijn openhartigheid en onthullingen over zijn angst voor de werkelijkheid grepen me aan en door zijn meesterlijke schrijverschap in dit boek wil ik meer werk van hem lezen.

bekijk in onze webshop

Jesse

Wachten op Bojangles

Olivier Bourdeaut

Een kleine jongen vertelt. Over dat zijn vader vroeger met een harpoen op vliegen joeg. Over zijn moeder die een kraanvogel mee naar huis nam. Over de gigantische stapel ongeopende post die als springkussen dient. Over de feesten in hun enorme Parijse appartement en over hoe zijn ouders tot diep in de nacht op 'Mr. Bojangles' dansen. De moeder is de inspiratie achter alle gekte, vader geeft uit liefde altijd toe. Natuurlijk kan het gezin deze levensstijl niet aanhouden en moeten ze vroeg of laat toegeven aan de harde realiteit. Een verhaal over waanzin en liefde, gelezen met een lach en een traan. Lees het in één keer uit en geef het door!

bekijk in onze webshop

Hannah

Een klein leven

Hanya Yanagihara

Na een uitgebreide introductie van de vier hoofdpersonen wordt hun levensloop voor ongeveer dertig jaar gevolgd. De ambitieuze studenten zoeken elk op hun eigen manier hun weg in New York. Allemaal worden ze succesvol en rijk, maar de zwarte last die Jude met zich meedraagt wordt steeds groter. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten, maar kan hij ooit van zijn demonen uit het verleden worden verlost? Yanagihara schetst prachtige karakters en zorgt ervoor dat het heftige verhaal je dagen later nog steeds naar de keel grijpt. Ontroerend mooi!

bekijk in onze webshop

Isolde

De terugkeer

Hisham Matar

In De terugkeer beschrijft Matar de zoektocht naar zijn eigen vader: Jaballa Matar. Zijn vader is diplomaat en dissident en wordt in 1990 door de Egyptische geheime dienst ontvoerd. Vervolgens wordt hij overgedragen aan de Libische geheime dienst. Hisham Matar en zijn familie hoorden niets meer van Jaballa Matar na het bloedbad in 1996 in een gevangenis in Tripoli. Lange tijd geloofden zij dat Jaballa Matar één van de vele doden zou zijn bij het bloedbad, totdat Hisham Matar iemand ontmoet die meent dat hij Jaballa in 2000 nog heeft gezien. 
Matar neemt je als lezer mee in zijn ontroerende familieverhaal en toont daarbij het verhaal van Libië. Hij doet dit door meerdere familieleden aan het woord te laten en laat daarbij zien wat voor invloed het regime van Khadaffi op hem en zijn familie had en wat dit met zijn eigen leven deed. Het is een ontzettend interessant verhaal, ik las het in één keer uit. 

 

bekijk in onze webshop

Djerri

The Wheel of Osheim

Mark Lawrence

De veelgeprezen auteur van -Prince Of Fools- komt het derde deel in de briljante epische fantasy-trilogie, -The Red Queen's War-. Met -The Wheel of Osheim- voegt Mark Lawrence nóg uitstekend boek toe aan zijn -Broken Emire- serie, die stuk voor stuk stampvol zitten met interessante gebeurtenissen van humoristische, goed doordachte karakters. En dit boek is zeker geen uitzondering!

Alle verschrikkingen uit de hel staan ​​tussen Snorri Ver Snagason en de redding van zijn familie, als de doden überhaupt gered kunnen worden. Jalan Kendeth's enige doel is levend, met Loki's Key uit de Hel ontsnappen. Loki's sleutel kan elk slot, elke deur openen, en het kan ook de sleutel zijn tot Jal's geluk. Dit alles terwijl The Wheel of Osheim steeds sneller draait en de wereld dreigt open te breken, tenzij het wordt gestopt.

Dit alles en nog veel meer lees je terwijl je in sneltreinvaart wordt meegenomen door de wonderlijke wereld van -The Broken Empire-. Een ultieme aanrader voor elke fantasy liefhebber!

bekijk in onze webshop

André

Elon Musk, hoe de topman van SpaceX en Tesla onze toekomst vormgeeft

Ashlee Vance

 

'To boldly go where no men has gone before!' Deze Star trek quote is Musk op het lijf geschreven.

Hij vergaarde zijn fortuin door de verkoop van het internet betaling systeem ‘PayPall' aan ’s werelds grootse online veilinghuis ‘Ebay’ en werd in een klap een Silicon Valley miljardair. In plaats van een eiland in de Stille Oceaan te kopen om de rest van zijn leven te feesten stopt hij al zijn geld in 'SpaceX’ een bedrijf dat een eigen raket ontwikkelt. Gelijktijdig wordt hij groot aandeelhouder van de 'Tesla Motor company' en produceert een grensverleggende elektrische auto.

Het leest als een moderne Pietje Bell. Elon Musk geeft vorm aan een toekomst met ongekende horizonten.

Hij stopt al zijn energie en geld in gedurfde projecten die een blauwdruk kunnen worden voor een nieuwe toekomst. Geweldig boek.

bekijk in onze webshop