Boekentips van april 2015


Irene

Een heel boek over 1 dag in het ziekenhuis; hoe saai kan het zijn? Nou, niet! Anna Woltz weet er een boeiend en sprankelend verhaal van te maken met diepgang. De 12-jarige Fitz is woedend omdat haar ouders uit elkaar zijn en haar moeder meer tijd voor zichzelf wil. Als haar zusje door een ongeluk naar het ziekenhuis moet, gaat ze mee met een tijgermasker op omdat ze uit woede over de echtscheiding iets vreselijks op haar gezicht heeft geschreven. Ze ontmoet daar Adam, een 15-jarige jongen die moeite heeft met zijn veel te vroeg geboren broertje, en ze wordt verliefd. En dan is er ook nog Primula; een meisje dat geopereerd is aan haar hart en alleen nog maar wil "leven en beleven". Met veel vaart en humor beschrijft Anna Woltz hun belevenissen en leert Fitz accepteren dat de echtscheiding van haar ouders niet tijdelijk is maar dat dat helemaal niet zo erg hoeft te zijn.

Voor 11 jaar en ouder.

bekijk in onze webshop

Jesse

Hij moet doorgaan tot hij zekerheid heeft. Een mens heeft tenslotte recht op afwijzing. Als hij hoort dat zijn ex-vriendin een wandeltocht naar Santiago de Compostella maakt met haar vriend, besluit hij haar nog een laatste keer te vragen bij hem terug te komen. Op de route ligt een plaatsje waar ze mensen kent en zeker langs komt, dus daar moet hij naar toe. Hij laat zijn appartement achter, pakt zijn spulletjes in en reist af naar Zuid-Frankrijk. Eenmaal aangekomen belandt hij in een -uit een nogal bont gezelschap bestaande- commune, geleid door een hypocriete hippie. Hij moet mee zien te draaien en de schijn op zien te houden tot zijn geliefde eindelijk het terrein op loopt. Als ze dan eindelijk aankomt, verlopen de zaken niet geheel volgens plan.

De personages zijn goed uitgewerkt en vooral de hippie als zelf uitgeroepen autoriteit kreeg me aan het lachen. Ook de metaforen en beeldspraak doen het erg goed in het boek. Een leuk debuut vol mooie vondsten.

bekijk in onze webshop

Sherene

De cabaretier Roué Verveer heeft een opvoedboek geschreven "voor alle ouders, ouders van wie het kind nog geboren moet worden, tantes, opa’s en oma’s, buurvrouwen en buurmannen en iedereen die met kinderen te maken heeft, behalve pedofielen”.
Roué Verveer laat het verschil zien tussen de Surinaamse en de Nederlandse opvoeding. Hij beschrijft beide opvoedtypes met een flinke dosis humor en een vette knipoog. Af en toe komt er een citaat van Tant’ Wonnie (vrijwel iedere Surinamer heeft wel een Tant’ Wonnie) langs zoals: “Kind is geen woord maar een afkorting: Kan Ineens Niet Denken.” Of: “geen regels kweekt vlegels”.
Als (half-Surinaamse) moeder van twee kinderen heb ik flink gegrinnikt toen ik dit boek las, had ik af en toe een “oeps"- en een "o ja"- moment. Het is een grappig boek over een serieus onderwerp, waar je ook nog wat van kan leren met betrekking tot het opvoeden van kinderen.
Regelmatig komt ook deze waarschuwing langs “Dit boek is op geen wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Alle gevolgen van acties die zijn ondernomen na het lezen van dit boek, komen voor eigen rekening.”

bekijk in onze webshop

Dianne

'De vegetariër' van de Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang is het indringend verhaal van een jonge vrouw die naar aanleiding van een nare droom besluit om vegetariër te worden. Ze doet daarmee afstand van het vleselijke, van het menselijk bestaan. Haar directe omgeving maakt haar voor krankzinnig uit.

Ze wordt in deze roman geportretteerd door de ogen van drie personages: in eerste instantie door haar echtgenoot. Een kille, burgerlijke man die met haar getrouwd is omdat hij niet direct genoeg nadelige eigenschappen in haar zag om dat niet te doen. Hij reageert hard en vol onbegrip en laat zich uiteindelijk van haar scheiden.

Het tweede personage is de man van haar zus. Een gesjeesde kunstenaar die zijn seksuele fascinatie voor zijn schoonzus verwerkt in een kunstproject. Hij gaat daarin zo ver dat hij de maatschappelijke normen ver overschrijdt.

Het derde personage is haar zus. Zij begrijpt haar zus enigszins en wil haar helpen. Ze reageert vooral uit verantwoordelijkheidsgevoel. Ze voelt zich schuldig over het feit dat ze haar zus van haar vrijheid berooft door haar in een kliniek op te laten sluiten.

Hoewel het een volledig absurd idee is van de jonge vrouw om in een boom te veranderen door alleen nog maar water en zonlicht tot zich te nemen, begrijp je als lezer al vrij snel wat de achterliggende motieven zijn; namelijk dat ze wil los breken uit een beklemmend huwelijk en dat ze niet bestand is tegen de sociale druk en strakke regels van de maatschappij. Het boek gaat over aanpassen aan je sociale omgeving, het overschrijden van grenzen en het verlangen naar vrijheid. Een bijzonder aangrijpend verhaal.

bekijk in onze webshop

William

Rachel neemt elke ochtend de trein van 4 minuten over acht naar haar werk. Door een storing op het traject stopt de trein steeds een minuut lang op dezelfde plaats. Vanuit de trein kijkt ze dan uit op een huis met het perfecte stel, die ze Jess en Jason noemt. Het is misschien wel het enige moment waarop ze iets van geluk voelt. Maar op een dag ziet ze in die minuut iets dat ze niet had mogen zien. Wanneer ze door de politie niet serieus genomen wordt gaat ze zelf op onderzoek uit om antwoorden te krijgen. En haar leven weer op de rails te krijgen.

De plot van ‘The girl on the train’ heeft meer dan iets weg van het plot van Hitchcock’s klassieker ’Rear window’. Maar schrijfster Paula Hawkins voegt er iets verrassends aan toe; Rachel zelf. Want hoe betrouwbaar is Rachel als verteller? Rachel is een alcoholist en als ze drinkt wordt ze gewelddadig en herinnert ze zich daarna niets meer. En wat weet je eigenlijk van de mensen die je dagelijks ziet, zoals dat perfecte stel, of het meisje in de trein?

‘The girl on the train’ is een adembenemende thriller die ik in een ruk heb uitgelezen en die terecht boven aan de bestsellerlijst van de NY Times staat. De onbetrouwbare verteller is een briljante vondst die het door Hitchcock beproefde recept een frisse en scherpe draait geeft waardoor je tot op de laatste pagina in het ongewisse blijft over de afloop. Vanaf 6 mei ook verkrijgbaar in het Nederlands!

bekijk in onze webshop

Wilna

Nog altijd is het in 1971 verschenen 'IN CUCINA CON AMORE', het mooiste boek van en over Sophia Loren. Hét kookboek waarin ze al haar familierecepten prijsgeeft.

Er is een prachtig uitgevoerde herdruk uitgekomen. Klassieke Italiaanse recepten, grappige anekdotes en mooie nostalgische foto's van Sophia.

bekijk in onze webshop

Irene

Irene tipt: "Ik geef je de zon. Een aanrader voor iedereen!"

Dit boek ga ik iedereen aanraden: het sleept je mee in een storm van leugens en emoties. We volgen de tweeling Jude en Noah van hun dertiende tot hun zestiende jaar, waarin beiden zich schuldig voelen aan de dood van hun moeder en met veel opgekropte gevoelens blijven zitten. "Ik geef je de zon" is een prachtige YA-roman over liefde, kunst en familie en blijft je nog heel lang bij!

bekijk in onze webshop

William

Enkele jaren geleden kreeg hoogleraar psychologie midden in de nacht bezoek van Satan. Wekenlang werd hij badend in het zweet wakker tot een bevriende arts hem op de oorzaak wijst. Wiseman had last van ‘nachtangsten’. Na een paar tips was Richard van zijn angsten of, en was zijn fascinatie met het onderwerp slaap geboren.

In ‘Nachtrust’ leert Wiseman ons de geschiedenis van de wetenschap over het slapen; wat weten we eigenlijk over slaap? Hoeveel slaap heeft een gemiddeld mens nodig? Zijn middagdutjes slecht voor je nachtrust, of juist niet? En wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust? Wiseman weet alle antwoorden op deze vragen en nog veel meer. En meer dan eens zijn de antwoorden verrassend en zelfs schokkend.

Met een vlotte pen en een goede gevoel voor humor heeft Wiseman niet alleen een van de beste boeken over de slaap geschreven, maar ook een van de meest praktische. Met vragenlijsten helpt hij je om een echte superslaper te worden; iemand die snel in slaap valt en uitgerust wakker wordt. Ondertussen verteld hij de mooiste anekdotes over het fenomeen slaap; bizarre slaapwandelaars, mensen die zich in kun slaap ontpoppen tot kunstenaars, droomexperimenten met de Grateful Dead en meer gevallen die niet zouden misstaan in het beste werk van Oliver Sacks. ‘Nachtrust’ is een geweldig boek voor iedereen die altijd meer heeft willen weten over het fenomeen of het meeste uit zijn bedtijd wilt halen.

Weltrusten,

William.

bekijk in onze webshop