Boekentips van april 2017


Wilna

Het achtste leven

Nino Haratischwili

Het achtste leven is echt een symfonie van een boek en heeft op ons een verpletterende indruk gemaakt. Het verhaal is van tolstojaanse allure. Het vertelt in zeven delen het verhaal van een Georgische familie die gemangeld wordt door de geschiedenis van de opkomst van de Sovjet-Unie tot het uiteen vallen ervan. Het zijn levensverhalen die beklijven, van dat van oermoeder Stasia die veel van haar nakomelingen zal overleven tot dat van de intelligente Nitsa die de verhalen vertelt aan haar nichtje Brilka. Dit boek is net zo verslavend als de chocoladedrank naar geheim recept die in het boek zo’n belangrijke rol speelt.

bekijk in onze webshop

Dianne

Eskimoland

Niko Tinbergen

Bioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen (1907-1988) verbleef in 1932-1933 samen met zijn vrouw een jaar lang op Groenland. Tijdens zijn verblijf maakt hij intensief kennis met de Eskimo’s. Hij is diep onder de indruk van de primitieve leefgewoonten van dit jagersvolk en schrijft met bewondering over de manier waarop het volk met de natuur omgaat. Tevens doet hij verslag van de cultuur van de Eskimo’s, op een manier die laat zien dat hij diep respect had voor de onderlinge verbondenheid. Omdat hij zoveel mogelijk meedoet aan hun tradities kweekt hij veel sympathie bij zijn gastheren en gastvrouwen.

Hij was daar om biologisch onderzoek te doen. Hij doet zeer gedetailleerd verslag van het landschap, van de natuur en van het gedrag van de inheemse diersoorten. Maar daarnaast  kun je aan zijn verhaal zien dat hij de tijd nam om de cultuur van de Eskimo’s in zich op te nemen, zich bewust van de versnelde maatschappelijke ontwikkelingen in die tijd die ook doordrongen tot het koude, verre land van de jagers.  Omdat het verhaal ook nog eens goed geschreven is, is het boek zeer de moeite waard.

bekijk in onze webshop

Steven

De ballade van het treurige café

Carson McCullers

In dit boek, van de hand van de Amerikaanse schrijfster Carson McCullers, zijn de eerste pagina's tekenend voor de rest van het verhaal. De ingetogen, schijnbaar objectieve stijl waarmee ze het leven van Miss Amelia beschrijft en daarmee het café uit de titel, doet volledig recht aan de triestheid van het verhaal. Mooi dat dit kleine meesterwerkje een nieuwe uitgave heeft; een aanwinst voor elke boekenkast.

bekijk in onze webshop

Wilna

Schorshuiden

Annie Proulx

Drie eeuwen geschiedenis. 

Annie Proulx schetst met deze monumentale roman een onthutsend beeld van de roofbouw die de mens door de eeuwen heen heeft gepleegd op de bossen in Amerika en Canada. Niets dan bewondering voor deze schrijfster die een prachtig, allesomvattend meesterwerk heeft geschreven.

bekijk in onze webshop

Annelies

Wij zeggen hier niet halfbroer

Henk van Straten

Aangrijpende roman over Henk die opgroeit in Eindhoven met zijn drie oudere halfbroers, zijn stiefvader en zijn moeder.De weekenden brengt hij samen met zijn moeder door bij zijn vader. Zijn moeder, gevangen tussen twee mannen, was depressief en vertrok op zijn vijftiende naar Curacao. Zijn broers waren  zijn broers, maar ook weer niet.
"Wij zeggen hier niet halfbroer" is een rauw maar ook liefdevol verhaal over een kind dat dacht altijd vrolijk te moeten zijn en, later, over een puber die eenzaam drugs gebruikte op zijn zolderkamertje.

Henk van Straten komt bij ons op Bookstore Day, 29 april, voorlezen om 14.00 uur!!

bekijk in onze webshop

Irene

Heb jij misschien Olifant gezien?

David Barrow

Dit is het eerste prentenboek van David Barrow, die in 2015 werd bekroond met de Sebastian Walker Award voor de meest veelbelovende kinderboekenillustrator van Groot-Brittannië.

In dit boek gaat een jongetje verstoppertje spelen met Olifant. Nadat hij tot tien heeft geteld begint de zoektocht. Het jongetje zoekt in de keuken, op de slaapkamer,  in de woonkamer, op de gang en zelfs buiten. Maar waar hij ook zoekt, hij vindt Olifant niet. Maar de lezer/kijker ziet wel waar Olifant zich verstopt heeft!  De kleuter heeft al door dat het jongetje niet goed kijkt. De illustraties zijn gemaakt met waterverf. In combinatie met de grote olifant en de pagina vullende prenten, maakt het dit boek indrukwekkend. Knap is dat de aardekleuren op een manier worden gebruikt, waardoor de Olifant bijna in de omgeving opgaat en je snapt dat het jongetje hem niet kan vinden.

Het favoriete boek van mijn kleindochter van bijna 2!

bekijk in onze webshop