Boekentips van augustus 2014


William

William tipt: Mr. Mercedes. King’s beste en meest verrassende boek in jaren.

Een nieuwe King is altijd spannend. Natuurlijk omdat King een meesterverteller is, maar ook omdat zijn boeken de laatste jaren niet altijd even goed uit de verf komen. De opzet van Mr. Mercedes is in ieder geval zeer sterk.

Op een mistige ochtend rijd een Mercedes met volle vaart op een menigte mensen in, waarbij acht mensen om het leven komen. De dader weet te ontkomen. Het is voor inspecteur Hodges de zaak die hij niet op kon lossen voor zijn pensioen. Maar de ‘Mercedes Killer’ is nog niet klaar met Hodges. Een razend spannend kat en muis spel begint.

Moordlustige auto’s; King heeft ze allemaal beschreven. Maar deze keer zit er geen spook of buitenaards wezen achter het stuur, maar is het monster maar al te menselijk. Mr. Mercedes is dan ook geen horror, maar een pure thriller. En een echte ouderwetse King.

King is weer in topvorm. Natuurlijk is Hodges de gedreven oude politieman waarvan we willen dat hij de dader pakt, maar de grote verrassing is Mr. Mercedes zelf. Geen psychopaat of meesterbrein, maar een een mens van vlees en bloed. King stippelt een duidelijke route uit in het verhaal, om de lezer met een ruk aan het stuur te laten weten dat we in zijn auto geen seconde veilig zijn. En wanneer hij voor de laatste act vol gas geeft, mag het duidelijk zijn; dit is King’s beste en meest verrassende boek in jaren!

Veel leesplezier!

William

bekijk in onze webshop

Annelies

Annelies tipt: Het bloeien van de avondwinde. Een prachtig warm verhaal.

Tien uitgeverijen slaan deze zomer de handen ineen en brengen een aantal herontdekkingen uit de wereldliteratuur onder de aandacht. Ruim 80 Nederlandse en Vlaamse boekhandels doen mee aan de campagne. Zo ook Boekhandel Heinen.

Voor mij de aanleiding om Het bloeien van de avondwinde van Jetta Carleton te lezen.

Het bloeien van de avondwinde gaat over de zes leden van een hecht gezin, die elk de strijd aangaan met verlangen, fatsoen en sensualiteit.
Jetta Carleton weet de geuren en kleuren van het landschap schitterend te beschrijven en heeft een scherp oog voor menselijke emoties en het menselijk falen.
Het verhaal omspant meerdere decennia, maar de emoties en gedachten van de personages zijn volledig hedendaags.

Het boek verscheen in 1962 en stond op de bestsellerslijst van de New York Times. Langzaam verdween de titel uit het zicht en is het zelfs 20 jaar niet in druk geweest. Dankzij een vurig pleidooi van de Pulitzer Prijs-winnares Jane Smiley werd het boek in de Verenigde Staten herontdekt.

Het is een prachtig warm verhaal.

bekijk in onze webshop

Wilna

Wilna tipt: Landgoed Longbourn. Genieten van de eerste tot en met de laatste pagina!

Jo Baker is de Jane Austen van onze tijd.

Baker neemt ons mee terug naar het verhaal van de familie Bennet uit Jane Austens klassieker Pride & Prejudice. Dit boek is echter vanuit het perspectief van de bediendes geschreven.

Genieten van de eerste tot en met de laatste pagina!

bekijk in onze webshop

Ankt tipt: Grensland. Een boek dat mij echt geraakt heeft.

Grensland speelt zich af in het Wales uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De levens van Harry en Will Price uit Glynmawr laten zien hoe het lot van een individu samenhangt met grotere krachten. Ondanks de lyrische toon is het boek geheel vrij van vals sentiment. Nergens is geromantiseerd, niemand is geidealiseerd. De subtiele en  fijngevoelige beschrijving van de hoofdpersonen ontroerde mij meer dan eens.

Met zijn vertaling maakt Gerbrand Bakker deze parel uit de Britse literatuur toegankelijk voor een groter publiek.

 

bekijk in onze webshop

William

William tipt: De Donutman. Een kruising tussen Jonathan Franzen en Quentin Tarantino.

Oktober 1980, Washington. Carter strijdt met Reagan om het presidentschap en Vince Camden maakt donuts. Vince is een kruimeldief die in getuigenbescherming is genomen nadat hij in New York tegen de maffia heeft getuigd. Eigenlijk mist niemand hem. Naast zijn werk als donutman licht hij creditcardmaatschappijen op. Alles loopt op rolletjes totdat een huurmoordenaar uit zijn verleden zijn nieuwe leventje overhoop haalt.Aan de vooravond van de verkiezingen, die een nieuwe periode van optimisme aankondigde voor Amerika, moet Vince alles op alles zetten om zijn eigen toekomst te redden.  

De Donutman van Jess Walter leest als een kruising tussen Jonathan Franzen en Quentin Tarantino; messcherpe observaties, een lekker tempo en grappige personages. Het is een ijzersterk verhaal over het achterlaten van je verleden en wat de prijs kan zijn van een nieuwe toekomst.

bekijk in onze webshop

Dianne

Dian tipt: Monte Carlo. Een mooi en aangrijpend verhaal.

Een jonge man van eenvoudige afkomst redt een filmdiva uit een vuurzee en wordt daarbij zelf verminkt. Hij kan zijn heldendaad  niet bewijzen en een  teken van dankbaarheid van haar kant blijft uit. Zijn hunkering naar erkenning verandert langzaam in een verlangen naar wraak. 

Een mooi en aangrijpend verhaal. Met weinig woorden weet Peter Terrin je te raken.

bekijk in onze webshop

Wilna

Wilna tipt: De tuin van de avondnevel. Een subliem geschreven verhaal.

Onlangs is De tuin van de avondnevel opnieuw verschenen. Met dit boek heeft de auteur Tan Twan Eng De Man Asian Literary Prize in de wacht gesleept.

De tuin van de avondnevel is een ingetogen maar subliem geschreven verhaal; een liefdesgeschiedenis tussen een Japanse hovenier en een jonge Chinese vrouw. Met op de achtergrond de strijd om de toekomst van Maleisië.

bekijk in onze webshop

Dianne

Dianne tipt: Weg met de warboelEen aanrader voor iedereen die orde op zaken wil stellen in zijn of haar leven.

Terug van vakantie? Lekker was het, hè? Een paar weken helemaal niks. Wat zou het goed zijn om dat ontspannen gevoel ook na de vakantie  langer vast te kunnen houden.

Misschien hebt u wel voornemens gemaakt om uw dagelijkse leven anders aan te pakken en korte metten te maken met de stress veroorzakende chaos.  Het boek Weg met de warboel van Karen Kingston kan u daarbij helpen. In dit boek pleit zij ervoor dat we regelmatig de rotzooi om ons heen, maar ook de troep in ons lichaam, opruimen. Dit is bevorderlijk voor ons fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel welzijn. Zij baseert haar praktische tips op de feng shui methode.

Een aanrader voor iedereen die orde op zaken wil stellen in zijn of haar leven.

bekijk in onze webshop