Boekentips van augustus 2015


André

'To boldly go where no men has gone before!' Deze Star trek quote is Musk op het lijf geschreven.

Hij vergaarde zijn fortuin door de verkoop van het internet betaling systeem ‘PayPall' aan ’s werelds grootse online veilinghuis ‘Ebay’ en werd in een klap een Silicon Valley miljardair. In plaats van een eiland in de Stille Oceaan te kopen om de rest van zijn leven te feesten stopt hij al zijn geld in 'SpaceX’ een bedrijf dat een eigen raket ontwikkelt. Gelijktijdig wordt hij groot aandeelhouder van de 'Tesla Motor company' en produceert een grensverleggende elektrische auto.

Het leest als een moderne Pietje Bell. Elon Musk geeft vorm aan een toekomst met ongekende horizonten.

Hij stopt al zijn energie en geld in gedurfde projecten die een blauwdruk kunnen worden voor een nieuwe toekomst. Geweldig boek.

bekijk in onze webshop

Irene

Het eerste echte prentenboek van de boze heks!

De verhalen van de boze heks zijn een genot om voor te lezen en nu is er dan een prachtig prentenboek uitgegeven waarin alles klopt: het verhaal en de illustraties passen prachtig bij elkaar. De dieren in het bos zijn al dagen bezig met het voorbereiden van een feest. de boze heks wil niet komen maar door de herrie mislukt haar toverdrank. Zal ze het feest gaan verpesten of mee gaan dansen?

Een feest voor iedereen!

bekijk in onze webshop

Wilna

Helsinki,1938

Een jonge vrouw meent in de vriendenclub van haar baas de man te herkennen die haar 20 jaar geleden in een interneringskamp misbruikt heeft. In een prachtige, ingetogen stijl beschrijft Westö haar worsteling.
Huiveringwekkend mooi.

bekijk in onze webshop

Sherene

Het liefdeslied van Queenie Hennessy

Rachel Joyce

Wat een prachtig verhaal over liefde, over doodgaan en over het leven. Rachel Joyce heeft een mooi monument geschreven voor Queenie Hennessy, de vrouw voor wie Harold Fry te voet Engeland doorkruiste.
Wanneer Queenie hoort dat Harold Fry naar haar op weg is, besluit ze op hem te wachten. We lezen over de dagen die Queenie en andere patiënten doorbrengen in het hospice, wachtend op Harold Fry.
Queenie die niet meer kan praten door een kankergezwel, besluit een brief te schrijven aan Harold om te vertellen over haar liefde voor hem en waarom ze ineens vertrok.
Ergens is het jammer dat ik 'De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry' al langer geleden heb gelezen waardoor ik dat verhaal niet meer helder voor de geest heb. Want volgens de schrijfster is dit boek geen vervolg en ook geen voorloper van 'De onwaarschijnlijke reis’, maar een metgezel.

bekijk in onze webshop

William

 Onlangs verscheen een heruitgave van Houellebecq’s essay over cultschrijver H.P. Lovecraft.“Achteraf heb ik de indruk dat ik dit boek geschreven heb als een soort van eerste roman”, citeert de uitgever Houellebecq maar al te gretig.
Een roman blijkt het echter maar allerminst. Wel is het essay een mooie introductie voor wie wil beginnen met het lezen van de immer ondergewaardeerde Lovecraft. De echte waarde van het essay zit hem echter in het in inzicht in de schrijver Houellebecq.

Houellebecq bouwt zijn essay op als een van de gruwelijke paleizen uit een van Lovecraft’s verhalen. Hij prijst Lovecraft om zijn bijzondere schrijfstijl , schrijft liefdevol maar kritisch over zijn ‘grote teksten’ (de Cthulhu-mythologie) om vervolgens in te gaan op de onderliggende thema’s; seksualiteit, racisme maar boven alles angst.

‘H.P. Lovecraft, Tegen de wereld, tegen het leven’ is naast een liefdesbrief aan Lovecraft vooral een fascinerend kijkje in het hoofd van Frankrijks geruchtmakendste en briljantste schrijver. 

bekijk in onze webshop

Irene

Na het bekroonde Trash, komt Any Mulligan wederom met een heerlijk spannende jeugdthriller.

Een groep middelbare scholieren gaat 3 dagen lang een meeloopstage doen in het "echte" leven: bij een krant, een beroemde rockster, de alarmcentrale, het riool, een chirurg en tenslotte bij het bedrijf Lockson & Lockson wat het energiedrankje Liquidator op de markt brengt. Dit is razend populair bij jongeren. Vicky gaat bij dit bedrijf meelopen en komt er al meteen achter dat er iets mis is; het drankje barst van de suikers en is getest op Afrikaanse kinderen waaronder de jongen Jamie Song, die suikerziekte heeft en op sterven na dood is. Het bedrijf wil de jongen laten sterven en alles in de doofpot stoppen. Wat volgt is een heel spannend verhaal waarbij de groep vrienden elkaar in hun nieuwe functie heel hard nodig hebben in levensbedreigende situaties. Jammer dat de kinderen pas 13 jaar zijn en wel heel gemakkelijk zich overal uit redden maar dat moet je maar gauw vergeten want het is heel erg de moeite waard om te lezen en ik verwacht dat dit boek ook wel weer verfilmd zal worden.

bekijk in onze webshop