Boekentips van januari 2015


Annelies

Annelies tipt: ‘Wij. Mooi, grappig en hartverscheurend.’

Douglas Pettersen staat op het punt de belangrijkste mensen in zijn leven kwijt te raken. Zijn zoon Albie gaat het huis uit en zijn vrouw vindt dat ze maar moeten scheiden. Ze gaan nog 1 keer met z'n allen op vakantie.

Wij is een mooi liefdesverhaal, grappig en hartverscheurend. Een heerlijk boek. Jammer dat ik het uit heb!

bekijk in onze webshop

Jesse

Jesse tipt: 'Oorlog. een spannende fysieke strijd in een donker, besneeuwd landschap.'

Teruggetrokken in zijn hut op een besneeuwde berg leeft Arnold een simpel leven. Hij zet thee, loopt met de hond en hakt hout. De berg heet ‘berg’, de hond heet ‘hond’ en elk contact met de buitenwereld wordt vermeden. Arnold heeft iets te verwerken en zich afsluiten lijkt hem de juiste manier, tot er bij hem wordt ingebroken en de hond voor dood is achtergelaten. Er breekt een strijd los tussen Arnold en een nog onbekende vijand, waarin Arnold al zijn woede en verdriet eindelijk kwijt kan.

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen die dwars door elkaar heen lopen. Het ene verhaal vertelt dat Arnold ooit getrouwd was, dat hij een trotse vader was. Hoe hij langzaamaan kwijtraakt wat hij heeft en hoe hij op zijn absolute emotionele dieptepunt belandt. Het ander vertelt het verhaal van hoe hij de vijand te lijf gaat. Hoe hij stiekem tóch om de hond geeft en hoe vastberaden hij is om uit dit diepe dal te klimmen. De schrijver schrijft in korte zinnen en beschrijft de omstandigheden zonder opsmuk waardoor het boek vlot leest en het niet zo melodramatisch overkomt als het misschien lijkt. Het is zelfs spannend om te lezen hoe de fysieke strijd zich in het donkere, besneeuwde landschap ontwikkelt.

Zoals de Berliner Zeitung treffend samenvatte: ‘Een man die het licht terugvindt na in het inktzwarte donker te hebben verkeerd.’

bekijk in onze webshop

Jesse

Jesse tipt: 'Treindromen. Een boekje van nog geen 100 bladzijden waarin geen woord te veel staat.'

Het Wilde Westen, begin vorige eeuw. Werkzaam als arbeider bij de spoorlijn probeert Robert Grainier met wat mannen een van diefstal beschuldigde Chinese arbeider om te leggen. Het mislukt, de Chinees spreekt wat onverstaanbare vloeken uit en verdwijnt. Grainier vreest het ergste en niet geheel onterecht; een genadeloze ramp vindt plaats en laat de man voor eens en voor altijd boeten.

Een sober leven volgt, waarin de schrijver je op exacte dezelfde afstand houdt als die waarop Grainier zijn medemens houdt. Waar zijn doen en laten in schitterende zinnen wordt omschreven, moet je zelf op zoek naar wat er in het hoofd van de man speelt. Er wordt een beeld geschetst van de harde realiteit van toen en de rol die de trein in die periode speelde. 

bekijk in onze webshop

Dianne

Soms worden we verrast door het verschijnen van al lang bestaande maar niet eerder gepubliceerde literaire juweeltjes. En dit is er weer een: Misverstand in Moskou van Simone de Beauvoir, bekend van haar baanbrekend feministische werk De tweede sekse en als partner van de filosoof Sartre.

Het is een  verhaal over een ouder wordend echtpaar dat op reis gaat naar Moskou om de dochter van de man uit een eerder huwelijk te bezoeken. De reis leidt niet alleen tot een deceptie over de politieke ontwikkelingen maar ook wordt het echtpaar tijdens de visite pijnlijk geconfronteerd met hun ouderdom. Het zit hem vooral in de bejegening door de jongvolwassen (stief)dochter waardoor vooral de vrouw zich ineens oud voelt. Ook lopen de frustraties en onbegrip tussen de man en de vrouw soms hoog op. Ze lijken elkaar niet meer te kunnen vinden. Deze emoties worden door De Beauvoir heel treffend beschreven. 

De novelle dateert uit  1965 en geeft een goed beeld van die tijd, maar is door de thematiek van het verhaal  tijdloos en actueel.

 

bekijk in onze webshop

Sherene

Sherene tipt: Vier plus één

Jess is een alleenstaande moeder met twee kinderen en een hond, die de eindjes aan elkaar moet knopen ondanks haar twee banen. Nicky, haar stiefzoon die erg opvalt door zijn zwart geverfde haren en eyeliner wordt vreselijk gepest op school en in de buurt. Tanzie haar dochter blijkt een wiskundig genie. Zij komt in aanmerking voor een gesubsidieerde plek op een privéschool. Ondanks de subsidie hebben ze nog veel geld nodig om tot de privéschool te worden toegelaten. De wiskundeleraar komt met een oplossing: een wiskunde- olympiade in Schotland.

Jess besluit naar Schotland te rijden, maar ze komen niet ver. Op dat moment rijdt Ed, wiens leven helemaal overhoop ligt, langs en hij schiet hun te hulp onder het mom van: ik heb toch niets beters te doen.

Het verhaal ontpopt zich als een ware roadmovie, vol rauwe werkelijkheid, emoties, grappige en minder grappige situaties.

bekijk in onze webshop

William

William tipt: Pogingen iets van het leven te maken; het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar

 

Hendrik Groen heeft niet zoveel met bejaarden. Dat hij zelf 83¼ jaar is helpt niet echt mee. Hij is altijd een Brave Hendrik geweest, maar nu besluit hij om uit de band te springen. Of beter gezegd; uit het verzorgingstehuis. In zijn dagboek van 2013 lezen we wat er gebeurd in zijn een na laatste rustplaats in Amsterdam-Noord. Het resultaat is een hilarisch, hartverwarmend maar soms ook schrijnend portret van onze oudste medemens.

 

De komst van de charmante nieuwe bewoonster Eefje Brand inspireert Hendrik tot het oprichten van de Omanido; de oud-maar-niet-dood club. Hendrik, Eefje en zijn beste vriend Evert nemen het heft in eigen hand en organiseren leuke uitstapjes in een poging nog iets van het leven te maken. Een fantastische tijd breekt aan, maar aan alle goede dingen komt een eind.

 

Soms moet je tijdens het lezen ergens hardop om lachen. Maar op elke bladzijde? Hendrik Groen krijg het voor elkaar. Scherpe woordvondsten, nog scherpere observaties, droogkomische situaties. Dit boek heeft het allemaal. Natuurlijk had dit heel gemakzuchtig ‘lachen om het leed dat ouderdom heet’ kunnen worden. Maar tussen alle grappen zit zoveel liefde voor de personages, dat wanneer de ouderdom zich laat gelden je niet anders kunt doen dan meeleven.

 

Als ik 83 ¼ jaar oud ben, hoop ik net zo droogkomisch en sympathiek te zijn als Hendrik Groen. Wat een fijne vent. 

bekijk in onze webshop