Boekentips van januari 2016


Wilna

Het tumult van de tijd

Julian Barnes

In Tumult van de tijd duikt Barnes in het leven van de beroemde componist Dmitri Sjostakovitsj. Deze kunstenaar leefde onder het bewind van Stalin en moest compromissen aangaan om te kunnen overleven. In hoeverre botste dit met zijn eigen overtuiging? Heeft hij zichzelf verraden en daarmee de goede indruk die anderen nog van hem hadden?

"In deze prachtige roman toont Barnes zich een literair grootmeester."

bekijk in onze webshop

Sherene

Ontworteld

Naomi Novik

Meteen vanaf de eerste zin word je het verhaal in gezogen. Novik heeft een betoverende maar zeker ook een beklemmende wereld geschapen. Een wereld die belaagd wordt door een gevaarlijk magisch woud, dat steeds verder oprukt. De dorpen in de vallei hebben geleerd hiermee om te gaan maar het wordt steeds moeilijker. Daarnaast moeten zij iedere tien jaar een meisje afstaan aan De Draak (een tovenaar) in de toren, die de vallei beschermt. Als dat moment weer is aangebroken verwacht iedereen dat hij Kasia gaat meenemen, maar tot ieders (en haar eigen) stomme verbazing wordt Agnieszka gekozen. Tot beider verrassing blijkt Agnieszka goed te kunnen toveren; ze kan hier echter alleen intuïtief mee omgaan in tegenstelling tot De Draak die alles tot in de puntjes nauwkeurig wil uitvoeren. Samen blijken ze een ijzersterk team in hun strijd tegen het woud.

"Fantasy zoals fantasy behoort te zijn."

bekijk in onze webshop

Annelies

Nora

Colm Tóibín

Ierland, eind jaren zestig. Nora Webster woont in een klein kustplaatsje, zorgt voor haar vier kinderen, en probeert haar leven weer op te bouwen na de dood van haar man. Ze is intelligent; soms humeurig en ongeduldig, soms vriendelijk. Ze zit gevangen in haar omstandigheden en wacht op een kans om die achter zich te laten. Muziek en vriendschap lijken een uitweg te bieden, maar zetten ook de familierelaties op scherp. Hoe kan Nora haar kinderen een toekomst bieden als ze zelf nog worstelt met het verleden?

"Een rustig verhaal maar in al zijn gewoonheid prachtig." 

bekijk in onze webshop

Irene

We hebben er een geitje bij!

Marjet Huiberts

Elk jaar kiest een jury van bibliothecarissen Het Prentenboek van het Jaar. Criterium hierbij is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere dieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Naast het prentenboek met vingerpopje is speciaal voor de Nationale Voorleesdagen vanaf 27 januari een mini-editie van het boek verkrijgbaar voor 4,95 met een interactieve app.

bekijk in onze webshop

Wilna

Goldberg

Bert Natter

Goldberg is een verhaal over Bas, een Utrechtse musicologie student die familieproblemen, waar hij mee kampt, wil ontvluchten. Hij reist naar Dresden af om daar onderzoek te doen naar het leven van Johann Gottlieb Goldberg.

Wie was deze Goldberg nou eigenlijk? Tijdens het uitpluizen van archiefdocumenten verliest Bas zich zelf in fantasieën over het leven van deze mysterieuze bekende uit de muziekgeschiedenis.

"Een zeer meeslepende roman die van begin tot eind vermaakt."

bekijk in onze webshop