Boekentips van juli 2015


Een heel leven

Robert Seethaler

In Duitsland staat dit boek niet voor niets al lange tijd op de bestsellerslijst… Het is een prachtig boekje! Met reuzenstappen word je door het leven van een eenvoudige man geleid, maar tegelijkertijd wordt je onder een stolp gevoerd waar de tijd lijkt stil te staan, ondanks dat de natuur, het dorp en het leven zijn beloop heeft. Elk woord en elke zin staan op zijn plek in dit helder en poëtisch beschreven mensenleven. Andreas Egger leeft en sterft en neemt je mee in zijn berusting: hoe eenvoud en natuurbeleving kracht kunnen zijn.

bekijk in onze webshop

Irene

In het jaar 2041 is het eerste permanente buitenaardse verblijf op de maan voor mensen een feit, De twaalfjarige Dashiell is met  zijn ouders en zusje een van de uitverkorenen om langdurig op de maanbasis te verblijven. Het lijkt fantastisch maar in werkelijkheid is het oersaai; de leefruimte is beperkt en kinderen mogen niet naar buiten. Het is door NASA ten strengste verboden om negatief nieuws hierover naar de aarde te sturen(!). Maar op dag 188 wordt Dr. Holtz buiten de basis dood gevonden, het lijkt een ongeluk maar Dash gelooft het niet en gaat zelf op onderzoek uit. Het lijkt wel het spel Cluedo: de moordenaar moet zich onder de bewoners van de maanbasis bevinden en veel mensen lijken Dr. Holz niet zo aardig te hebben gevonden. Wie heeft het gedaan en waarom? Lekker spannend en leuk om te lezen hoe het er aan toe kan gaan op zo'n maanbasis en de invloed van de NASA.

voor 10 jaar en ouder

bekijk in onze webshop

William

Remington

Bert Natter

"Als ik een woord zou moeten kiezen om de verhouding tussen mijn vader en mij te karakteriseren, zou het zijn: afstand. En als ik twee woorden mocht gebruiken zei ik: liefdevolle afstand."

Een vader en zoon rijden van Hamburg naar de Afsluitdijk. Ze praten over kunst, literatuur, liefde en het leven. Maar wat voor de zoon een kans is om zijn vader beter te leren kennen, blijkt voor de vader een afscheid.
Twee mannen, een oude Mercedes en een klassieke typemachine. Meer heeft Bert Natter niet nodig om een mooi beeld te schetsen van een moeizame maar liefdevolle relatie tussen een vader en een zoon. De mooie zinnen vormen prachtige passages,en het kernachtige plot maakt van ‘Remington’ het perfecte boek voor een leesclub.

En uitgeverij Thomas Rap krijgt een extra pluim voor het prachtige omslag!

bekijk in onze webshop

André

In het licht van wat wij weten

Zia Haider Rahman

Een weekje aan zee was voldoende tijd om dit indrukwekkende boek van 589 pagina's in een ruk uit te lezen. Het verhaal draait om een investeringsbankier die op een zonnige ochtend in 2008 zijn verloren vriend aan de voordeur treft. Het levensverhaal dat zich vervolgens ontvouwt legt de motor van deze tijd bloot: ballingschap, hebzucht, geopolitiek, terrorisme, financiële crisis en bovenal nepotisme. De vele citaten en verwijzingen naar boeken en of uitspraken van schrijvers en wetenschappers zijn op een Steinziaanse manier door het boek heen geweven. In het geheel geen straf in combinatie met de (leerzame) voetnoten. De stelling van Gödel "er zijn proposities die waar zijn maar niet te bewijzen" loopt samen met "dingen weten betekent nog niet dat je ze juist ziet" als een rode draad door het verhaal heen. 

Het levendige, onthutsende en wanhopige levensverhaal van beide mannen gaat over de grote thema's van het leven: liefde, geloof, afkomst, oorlog en dood. Een echte aanrader en voor een ieder die net Joris Luyendijk hebben gelezen: "In het licht van wat wij weten" gaat een ruime stap verder. Het bindt alle losse eindjes aan elkaar en je blijft onthutst achter, met het gevoel: 'Dit kan niet waar zijn".

bekijk in onze webshop

Wilna

Wilna tipt: "Komt een paard de kroeg binnen. Lachen en huilen tegelijk."

Dov Grinstein, een laatvijftiger, geeft een stand-up comedy voorstelling. Het publiek wil moppen, en krijgt moppen maar Dov wil zijn ook zijn levensgeschiedenis aan hen kwijt. Uiteindelijk blijven maar drie mensen de hele voorstelling uitzitten.
Hilarisch en ontroerend.

bekijk in onze webshop