Boekentips van maart 2015


William

William tipt: "Ready Player One: Een sympathieke held, een dystopische wereld en natuurlijk een corrupt regime." Het is 2044. Als gevolg van de klimaatcrisis is de aarde een grote puinhoop. Om te ontsnappen aan de ellende logt bijna de hele wereld dagelijks in op de OASIS. De OASIS is de ultieme virtual reality videogame; een bijna grenzeloos universum vol videogames, strips, films, muziek en hele planeten om te verkennen. Wanneer de maker van de Oasis overlijdt -een man geobsedeerd door de popcultuur van de jaren ’80- maakt hij zijn grote plan bekend. Wie een verborgen ‘Easter Egg’ vindt in de Oasis krijgt volledige controle over de Oasis en de miljoenen die het waard is. De jacht op de grootste erfenis ooit is begonnen en alle gamers en het multimediabedrijf 101 zoeken tevergeefs naar de eerste aanwijzing. Jaren gaan voorbij, en uiteindelijk lijkt de erfenis niet meer dan een grap van een excentrieke computerprogrammeur... Supernerd Wade Watts logt ook dagelijks in op OASIS. In het echte leven is hij straatarm en in de OASIS maakt zijn level 3 Avatar geen schijn van kans. Totdat hij de eerste aanwijzing vindt. En de eerste doden vallen. Want het corrupte 101 gaat over lijken om de Easter Egg in handen te krijgen. Wade zal al zijn moed moeten verzamelen en moeten vertrouwen op zijn online vrienden om in leven te blijven en de Easter Egg als eerste te pakken te krijgen... game on! Ready Player One heeft alles wat de moderne YA- boeken zo leuk maakt; een sympathieke held, een dystopische wereld en natuurlijk een corrupt regime dat omvergeworpen moet worden. Maar de echte held hier is Ernest Cline zelf. Zijn passie voor popcultuur, en games in het bijzonder, spat van elke pagina af. Tieners kunnen genieten van een spannend verhaal over videogames, dertigers van de overdaad aan jaren ’80 verwijzingen van hun favoriete films en muziek. Eigenlijk is Ready Player One een boek voor iedereen die wel eens iets te laat is opgebleven om nog die ene film te zien, of dat volgende level te halen.

bekijk in onze webshop

Wilna

Alex Boogers verdient de waardering van een groot publiek.

In deze coming-of-age roman moet Aaron Bachman zich weten te handhaven in een omgeving van geweld, verwaarlozing en liefdeloosheid.

Prachtig!

 

bekijk in onze webshop

Annelies

Annelies tipt: "De mannen van Raan.Verrassend debuut van Martine de Jong (voorheen een van de drijvende krachten achter Recensiekoning)."

Per Pennings is programmeur. Uit angst zijn lot in de handen van een ander te leggen, leeft hij zo veel mogelijk op zichzelf. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Als een wervelwind komt ze zijn leven binnen: ze kookt voor hem, neemt hem mee op sleeptouw en stelt hem voor aan haar familie. Tot Pers verbazing woont ze met haar 26 jaar nog thuis bij haar moeder en broers. Hoe meer hij probeert Raan te begrijpen, hoe meer ze op afstand komt. Steeds meer mannen duiken op in het leven van Raan en Per doet zijn best om alles te vatten in schema’s en lijsten. Een ding is duidelijk: hij heeft niet langer de touwtjes in handen.
Martine de Jong volg ik al een tijdje via haar dagelijkse webplog op 10e.nl. Daardoor was ik heel benieuwd naar haar boek. Het boek leest als een trein. Ik heb het met veel plezier gelezen!
Er is ook een mooie playlist van Per Pennings op Spotify:

http://open.spotify.com/user/10inc/playlist/7EczbWFlPK8Y6ETjJimWhz

bekijk in onze webshop

Jesse

De Kat

Takashi Hiraide

Jesse tipt: 'De kat. Haarscherpe observaties en poëtische stijl.'

De kat vertelt het verhaal van een Japans koppel dat hun intrek neemt in een eenvoudig huis in Tokio. Thuiswerkend, zichzelf onderhoudend en niet meer dan dat, wordt hun grauwe, geteisterde leventje opgefleurd door de flora en fauna in en rond het huis; met een bijzondere rol voor de kat van de buren. Langzaamaan neemt deze eigenzinnige en nieuwsgierige bezoeker de positie van spil aan waar de relatie van het koppel zich omheen ontwikkelt. Gevoelens als liefde, afkeer, verdriet en verlangen komen weer bovendrijven en zijn door de schrijver in de vorm van haarscherpe observaties op papier gezet. Door de poëtische stijl waan je je in het wereldje van het stel en de kat, en zie je hoe alles op natuurlijke wijze naar elkaar toe groeit. Met ontzettend veel respect en liefde voor de natuur geschreven.

bekijk in onze webshop