Boekentips van maart 2016


Sherene

Nachtblauw

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt heeft met Nachtblauw een geslaagde historische roman geschreven. Het speelt zich af in de Gouden Eeuw. We volgen Catrijn die, nadat ze weduwe is geworden, haar dorp De Rijp verlaat om een nieuw leven in Alkmaar te beginnen. Ze belandt uiteindelijk in Amsterdam bij een rijk en kunstminnend echtpaar. Via deze mensen ontmoet ze Rembrandt van Rijn en Nicolaes  Maes. Maar hier kan ze niet blijven en ze vertrekt naar Delft alwaar ze bij de broer van haar Amsterdamse werkgever als plateel schilderes aan de gang kan.

Het geluk lacht haar eindelijk toe, of toch niet..

bekijk in onze webshop

William

Armada

Ernest Cline

Zack Lightman staat in de top 10 van de online vliegsimulatie Armada. Daarin gaan gamers de strijd aan met een reusachtige vloot ruimteschepen. De uitdagingen worden steeds groter, en het is nog niemand gelukt om het laatste level uit te spelen.

Als Zack een van de schepen uit Armada recht voor zijn neus ziet landen, denkt hij dat hij  gek aan het worden is. Maar niets is minder waar; de makers van Armada hebben gamers sinds de jaren '70 voorbereid om een buitenaardse invasie tegen te gaan. De invasie is begonnen en een reusachtige vloot oorlogschepen nadert de aarde. Het is aan Zack en een aantal andere topspelers van Armada om er voor te zorgen dat de aarde niet vernietigd wordt.. game on!

Armada heeft veel gemeen met zijn voorganger,  het megasucces 'Ready Player One' (in 2018 in de bioscoop onder regie van Steven Spielberg). Maar de focus ligt hier sterker op science fiction dan op 'popculture'. Met name de gevechten in de ruimte tussen de grootmachten spatten van de pagina's en zouden niet misstaan in de nieuwste Star Wars film. De vele verwijzingen naar klassieke science fiction films en verhalen maken van Armada ook een must-read voor 'die hard nerds' en scifi-fans.

"Armada is een liefdesbrief aan het sciencefictiongenre. Een spannend verhaal vol actie over vriendschap, videogames en een buitenaardse invasie. Geweldig!"

bekijk in onze webshop

William

De mensen die achterbleven

Martijn Neggers

Op hoge leeftijd kijkt Martijn Neggers terug op een minder dan succesvol leven. Waar ging het mis? Zijn verhuizing van het kleine Valkenswaard naar de grote stad (of nou ja, Tilburg) had het begin moeten zijn van een groots en meeslepend leven. Maar helaas. 

Hij is er van overtuigd dat de mensen die hij in zijn leven heeft ontmoet het verschil hadden moeten maken. Hij maakt een lijst van de passanten, figuranten en hoofdrolspelers in zijn leven. Het resultaat is een lichtvoetige roman die een plaatsje vindt in de Nederlandse literatuur tussen het proza van Dimitri Verhulst en het geïnspireerde gezwam van Herman Brusselmans.                                

Martijn Neggers legt feilloos de teleurstelling bloot die iedereen ten deel kan vallen als de grote droom niet uitkomt. En het leven uiteindelijk slechts een opsomming blijkt van irritante caissières, rare exen, oudklasgenoten en een enkele trouwe maar onstspoorde vriend.

'De mensen die achterbleven' is een onzettend grappige kroniek van een mislukt leven; humoristisch, scherp, en soms helaas maar al te herkenbaar.

Veel leesplezier!

bekijk in onze webshop

Annelies

Ochtendkoorts

Péter Gárdos

De roman 'Ochtendkoorts' speelt zich net na de Tweede Wereldoorlog af en is een tijdloos liefdesverhaal. In 'Ochtendkoorts' wordt Miklós, een Hongaarse overlevende van Bergen-Belsen, verscheept naar een vluchtelingenkamp in Zweden. Hij heeft te horen gekregen dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft. Miklós wil iets achterlaten, een bewijs dat hij bestaan heeft, en stelt een lijst op van 117 vrouwen die afkomstig zijn uit hetzelfde gebied als hij, eveneens een kamp overleefd hebben en nu in Zweden zitten. Hij schrijft ieder van hen aan in de hoop op een reactie en een echtgenote. In een ander vluchtelingenkamp leest Lili zijn brief. Ze ligt op bed, heeft niets omhanden en besluit terug te schrijven. Met elke brief raken ze verliefder. In december 1945 besluiten ze elkaar te ontmoeten, en in de drie dagen die ze samen doorbrengen raken ze ervan overtuigd dat ze willen trouwen. Ze moeten alleen nog een manier vinden om dat voor elkaar te krijgen..

'Een prachtig liefdesverhaal, gebaseerd op het leven van de ouders van de auteur.In ochtendkoorts wordt op beeldende wijze beschreven hoe twee mensen tegen alle verwachtingen in elkaar vinden en verliefd worden.'

bekijk in onze webshop

Wilna

Het compostcirculatieplan

Anton Valens

Door zijn boeken Vis en Het boek ont was ik reeds fan, met deze nieuwe roman bevestigt Valens wederom zijn kunnen.

Het compostcirculatieplan gaat over de vriendschap tussen een schrijver en zijn redacteur. Deze vriendschap krijgt een extra dimensie door de ziekte die de redacteur ten deel valt.

'Erg mooi geschreven, de passages over het tuinieren zijn zo beeldend dat je tijdens het lezen het gevoel krijgt alsof je zelf die boomstronk aan het uitgraven bent.'

bekijk in onze webshop