Boekentips van mei 2015


Irene

De twaalfjarige Vonkie gaat een week bij haar opa op de boerderij logeren omdat haar ouders tijd nodig hebben "om de dingen samen op een rijtje te zetten". Je sluit Vonkie meteen in je hart: ze is lief, slim, doortastend en net zo eigenwijs als haar opa, die vroeger "Spijker" werd genoemd. Hij zwijgt liever dan dat hij over zijn jeugd vertelt, maar Vonkie weet steeds meer verhalen van vroeger uit hem te krijgen. Al die avonturen zijn heerlijk om te lezen en geven meteen een beeld van hoe het er toen aan toeging in een groot gezin. Uiteindelijk komt Vonkie erachter waarom opa al vijftig jaar geen contact meer heeft met zijn lievelingsbroer en waarom ze niet bij de oude molen mag komen. Dankzij haar worden de twee herenigd. Spannend en prachtig!

voor iedereen van 11 jaar en ouder.

bekijk in onze webshop

William

Een goede column schrijven is zo makkelijk nog niet. Tenzij je Marcel van Roosmalen heet. Hij weet zijn scherpe observaties met droogkomische humor om te toveren tot kleine juweeltjes, waarin hij de banaliteit van het leven blootlegt.
‘Ik ben (s)normaal’ bevat zijn beste columns uit onder andere NRC Next en Hard gras.

Hans Kraay jr. die hem steevast verwart met iemand anders. Een interview met Salinero, het paard van Anky van Grunsven. Een oersaai evenement voor beleggers in de RAI. Door de ogen van van Roosmalen worden de meest eenvoudige dingen een aflevering van ‘Man bijt hond’.

‘Ik ben (s)normaal’ is een heerlijk boek voor op het terras of op vakantie!

Veel leesplezier,

William.

bekijk in onze webshop

Wilna

De eeuwig voortdurende geloofsstrijd tussen moeder en zoon vormt de rode draad in dit boek. Ondanks de beschreven strijd is 'Magdalena' van Maarten 't Hart bovenal een liefdevol portret over de eigenaardige en starre vrouw die zijn moeder was. Een prachtige getuigenis.

bekijk in onze webshop

Annelies

Een hoopgevende roman, die je laat zien dat het mogelijk is om te leven met psychische problemen.
Wat als je je angsten niet meer de baas bent? Kun je dan nog wel een normaal leven leiden? Het overkomt Marthe. Haar leven wordt beheerst door psychische problemen. Machteloos kijkt haar gezin toe hoe het van kwaad tot erger gaat. Totdat de situatie op een dag escaleert en haar man met de kinderen vertrekt. Dit blijkt een keerpunt in Marthes leven. Na vele omzwervingen leert ze heel voorzichtig, met vallen en opstaan, zichzelf te accepteren en groeit haar zelfvertrouwen.
Josha Zwaan kan heel mooi over de zwaarte en de schoonheid van het leven schrijven. In haar nieuwe roman 'Dwaallicht' leeft de hoofdpersoon, Marthe, met zo veel angsten, dat haar leven bijna onleefbaar is. Een zwaar onderwerp, maar Josha weet er een prachtige ketting van lichtjes doorheen te weven, waardoor het nooit te zwaar wordt. De lichtjes, dat zijn de passages over de schoonheid van het leven, bijvoorbeeld in de vorm van kunst, literatuur, muziek en natuur.
Het verhaal raakte me omdat ik veel angsten en gevoelens van Marthe wel herken, maar dan in het klein en gelukkig hanteerbaar. Ik realiseerde me weer eens goed hoe dun de grens is tussen gezond en ‘gek’.

bekijk in onze webshop