Boekentips van mei 2016


Dianne

De Bijbel voor ongelovigen; deel 5 De twee koninkrijken, Job en de profeten

Guus Kuijer

Doordat we steeds minder in God zijn gaan geloven, dreigt de Bijbel ook steeds minder gelezen te worden. En dat zou jammer zijn, want er staan de mooiste literaire verhalen in.

Onlangs verscheen deel 5 van ‘De Bijbel voor ongelovigen ’ van Guus Kuijer. In een meesterlijke stijl en op een prikkelende manier vertelt hij de Bijbelverhalen aan ons na. In dit deel - De twee koninkrijken, Job en de profeten – maakt hij gebruik van de stem van Chulda, een profetes ‘in opleiding’, wiens voorspellingen meestal niet uitkomen. Dat maakt van haar een sympathieke vertelster. Er ontwikkelen zich filosofische dialogen over goed en kwaad, de rol van God, over menselijk gedrag en menselijke misvattingen. Zowel voor gelovigen als ongelovigen een mooi boek.

bekijk in onze webshop

Sherene

Menthol, De man die Nederland leerde tandenpoetsen

Frank Krake

Het boek “Menthol” gaat over Joseph Sylvester. Hij is geboren te St. Lucia en via de V.S., Canada en België in 1925 in Nederland terecht gekomen.  Nadat hij in Amsterdam de liefde van zijn leven, Roosje Borchert uit Hengelo, tegen kwam is hij nooit meer  weggegaan. Hij was een handelaar in hart en nieren die, onder de naam Menthol,  tandpasta op de Nederlandse markt bracht en de Hollander aan het tandenpoetsen kreeg.

Als rasechte volbloedneger, zoals hij zichzelf regelmatig noemde in zijn advertenties, was hij een bezienswaardigheid in ons land, in een tijd dat er hooguit een paar Surinamers in Amsterdam woonden. Door zijn innemende persoonlijkheid en zijn gesoigneerde  verschijning (hij kleed zich graag volgens de laatste mode)was hij overal een graag geziene gast. Door zijn goede neus voor lucratieve handeltjes wist hij telkens weer op het goede moment met iets nieuws te beginnen waardoor hij keer op keer wist te overleven.

De prettig schrijfstijl, de vele foto’s en originele documenten maken Menthol tot een onderhoudend en aantrekkelijk boek.

 

bekijk in onze webshop

Liselotte

Alles wat je lief is

Nicola Yoon

Het verhaal gaat over Madeline Whittier, een meisje dat SCID heeft. SCID is een ziekte waarbij je allergisch bent voor alles in de wereld. Daarom zit Madeline altijd thuis en mag ze niet naar buiten. Als er op een dag nieuwe buren komen, is Madeline meteen benieuwd en kijkt uit het raam. Haar aandacht wordt meteen getrokken door de nieuwe buurjongen, Olly, als hij ook naar haar kijkt weet ze niet meer wat ze moet doen.

 In dit boek is het leven van Madeline zo beschreven dat je je heel goed kan inleven hoe het leven van iemand eruit ziet die SCID heeft. Het is zelfs zo goed geschreven dat het moeilijk is om het boek weg te leggen, als je eraan begonnen bent. Je raakt meteen benieuwd naar hoe het verder gaat met Olly en Madeline en hoe haar ziekte dat beïnvloedt.

bekijk in onze webshop

William

De man in het hoge kasteel

Philip Kindred Dick

1962. Na de tweede wereldoorlog hebben overwinnaars Duitsland en Japan de VS opgedeeld; de oostkust onder duits gezag, de westkust onder Japans bewind. De mensen hebben een weg gevonden in de nieuwe situatie en het leven gaat door.

Maar in de vrije zone heeft een man een boek geschreven, een gevaarlijk boek. Een boek met daarin een alternatieve geschiedenis van de wereld, waarin de geallieerden de oorlog gewonnen hebben. Langzaamaan ontstaat er twijfel. Wie is deze schrijver? En is zijn versie van de werkelijkheid niet beter?

Conceptuele roman, science fiction, literatuur, noem het wat je wilt. In een tijd waarin de meeste science fiction schrijvers over marsmannetjes schreven, kwam Philip K. Dick met originelere en krachtigere ideëen Zijn visie van wat had kunnen zijn is beangstigend goed uitgewerkt. Met veel oog filosofie, sociale en economische structuren roept hij met indrukwekkend weinig woorden een compleet andere werkelijkheid op.

'De man in het hoge kasteel hoort thuis in het rijtje met klassiekers als '1984', 'Heerlijke nieuwe wereld' en Fahrenheit 451.'

bekijk in onze webshop

Irene

De appeltaart van hoop

Sarah Moore Fitzgerald

Prachtige, indrukwekkende jeugdroman over liefde, vriendschap, schuld en hoop.

Oscar Dunleavy bakt perfecte appeltaarten die wonderen lijken te verrichten. Hij is bevriend met Meg en ze krijgen steeds meer gevoelens voor elkaar totdat Meg met haar ouders voor 6 maanden naar Nieuw Zeeland gaat verhuizen. Oscar krijgt een nieuw buurmeisje en niets is meer wat het was.. Hij wordt vermist en men vermoed dat hij dood is maar wat is de waarheid?

"Een boek dat ik niet weg kon leggen omdat ik zo hoopte dat het goed zou aflopen!"

Dit boek is voor 12 jaar en ouder

bekijk in onze webshop

Liselotte

Duizend stukjes van jou

Claudia Gray

Young adult ambassadeur Liselotte Lieben eerste tip voor Boekhandel Heinen

Als je van avontuurlijke boeken met romantiek houdt, is ‘Duizend stukjes van jou’ een boek voor jou. Het verhaal gaat over Marguerite Caine, een meisje met ouders die wetenschappers zijn. Als Marguerite te horen krijgt dat haar vader vermoord is, doordat iemand de remkabels van zijn auto had doorgesneden, is ze woedend. Vooral omdat de hoofdverdachte Paul is. Hij is een van de onderzoeksassistenten van haar vader. Toen ze wist dat hij naar een andere dimensie gevlucht was, twijfelde ze niet en wilde ze meteen achter hem aan.

In het begin van het boek wordt uitgelegd hoe ‘De Vuurvogel’, een uitvinding van Marguerite’s ouders waarmee je tussen diverse dimensies kunt reizen, werkt. Vervolgens kun je je helemaal verliezen in de mooie beschrijvingen van Claudia Gray over de verschillende dimensies waar Marguerite in terecht komt.

bekijk in onze webshop