Boekentips van november 2014


William

Feestdagencadeautip!

Het imago van de gemiddelde heavy metal fan is bekend: de muziek is snoeihard, zwart is altijd in de mode en er is een sterke voorkeur voor baarden en tatoeages. Alexandra Crockett ging op zoek naar de zachtere kant van deze beesten en vond nog iets; een voorliefde voor katten. Metal Cats staat vol met  stoere mannen en hun lievelingskat en een deel van de opbrengst  gaat naar een diervriendelijke asiel waar de dieren mogen blijven tot ze een nieuwe baasje hebben gevonden.

Metal Cats is een  prachtig cadeautje voor liefhebbers van bijzondere fotoboeken, heavy metal fans en natuurlijk kattenliefhebbers!

bekijk in onze webshop

Irene

Irene tipt: ‘Het jaar dat de wereld op zijn kop stond. Hartverscheurend en ontroerend debuut.’

Pearl is 15 als haar moeder overlijdt bij de geboorte van haar halfzusje. Ze doet verslag van het eerste jaar na haar moeders dood en moet omgaan met gevoelens als woede, verdriet, eenzaamheid en acceptatie. Al die tijd geeft ze haar (stief)vader en halfzusje de schuld van de dood van haar moeder maar komt ze er uiteindelijk achter dat de waarheid anders ligt. Ondanks het zware onderwerp luchtig om te lezen en zeker de moeite waard.

leeftijd 12+

bekijk in onze webshop

William

William tipt: ‘De geverfde vogel: een meesterwerk, niet bestemd voor tere zieltjes.’    

Uitgeverij De Bezige Bij bestaat 70 jaar. En om dat te vieren brengen ze een aantal klassiekers opnieuw uit in voordelige edities. Een daarvan is het meest indrukwekkende boek dat ik ooit gelezen heb.

In De geverfde vogel van Jerzy Kosinski volgen we een zesjarig jongetje die gedurende de tweede wereldoorlog over het platteland van Polen zwerft. Maar door zijn afwijkende uiterlijk is hij een makkelijke prooi voor de bijgelovige boeren.

Kosinski’s meesterwerk is niet voor tere zieltjes.  Het is een aaneenschakeling van gruwelijkheden die je vertrouwen in de mens niet zal vergroten. Of juist wel. Want tussen al die menselijke monsters loopt een onschuldige jongen rond die onbevangen naar de wereld kijkt. En soms iets mooiers ziet.

Na publicatie kreeg Kosinski veel kritiek op zijn boek. De Polen waren razend over de manier waarop ze werden geportretteerd. Critici twijfelden aan het semi-autobiografische karakter van het boek. Maar als verhaal heeft het niets aan kracht ingeboet. Eigenlijk zal het altijd actueel blijven zolang er racisme bestaat, kinderen aan hun lot worden overgelaten en oorlog complete landen verwoest.

bekijk in onze webshop

Irene

Irene tipt: ‘Elvis Watt - Een koffer met geld. Wat doet geld met je?’

 

Dit boek is het tweede deel van de grappige serie over de tienjarige Elvis Watt. Het eerste deel "Elvis Watt, miljonair" is door de Nederlandse kinderjury uitgeroepen tot leukste boek voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

Elvis Watt krijgt van zijn opa een koffer van 20 miljoen, maar hij mag het aan niemand vertellen, vooral niet aan zijn moeder want die heeft al jaren grote ruzie met haar vader en wil niets van zijn geld weten. Zijn opa denkt alleen maar aan geld en wil een hele grote winkel in Sonsbeek beginnen waar alles spotgoedkoop is, maar hierdoor moeten alle andere winkels in het dorp sluiten en krijgt hij veel vijanden. Elvis merkt zelf ook dat het helemaal niet leuk is om zoveel geld te hebben als je het met niemand kunt delen en zelfs gevaar loopt om ontvoerd te worden of beroofd! Gelukkig heeft hij tenminste nog vrienden die hem helpen.

Leuk en vlot geschreven waarbij je ziet wat geld met iemand doet.

bekijk in onze webshop

Ank tipt: ‘Dit leven. Hypnotiserend mooi.’

Een prachtig boek dat ik, vanwege de subtiel weergegeven emoties en de delicate verteltrant, bewust langzaam gelezen heb.

De vertelster - een oude, blanke  vrouw op haar sterfbed aan het einde van de negentiende eeuw – laat haar herinneringen de vrije loop en schetst daarmee niet alleen haar eigen eenzaamheid, maar ook een prachtig tijdsbeeld van de harde strijd om het bestaan van blanke boeren in het toenmalige Zuid-Afrika.

In haar getuigenis worden onrechtvaardigheden binnen en buiten het gezin opnieuw en aarzelend tegen het licht gehouden. Op een dusdanig krachtige manier dat zij je haar leven intrekt en je bijna haar eenzaamheid gaat delen.
Een hypnotiserend mooi boek  waarvan het me speet dat het uit was.

bekijk in onze webshop