Boekentips van oktober 2014


Dianne

Dianne tipt: ‘Kapitaal in de 21ste eeuw. Eindelijk is ‘de vijftig tinten grijs van de economische boeken’ er nu ook in het Nederlands.

 Het van origine Franse Le capital au XXI siècle kwam in Engelse vertaling al in 2013 uit met de titel Captial in the Twenty-First Century. Het werd door sommigen al getypeerd als ‘de vijftig tinten grijs van de economische boeken’ en ‘misschien wel het belangrijkste boek van het decennium’, komt nu dan ook in een Nederlandse vertaling uit.

De Franse econoom Thomas Piketty zegt met zijn vuistdikke boek wetenschappelijk aan te kunnen tonen dat de kloof tussen arm en rijk alleen nog maar toe zal nemen. Hij beschrijft welk effect deze mondiale ontwikkeling volgens hem zal hebben op de maatschappij, nl. dat de democratische rechtsorde bedreigd wordt. Hij wil het tij keren.  Hoewel zijn boek ook door velen zeer kritisch werd ontvangen (hij zou slordig zijn geweest in zijn analyses, incompleet in het gebruik van bronnen en zijn voorgestelde maatregelen vallen niet bij iedereen in goede aarde) geven velen hem gelijk - zelfs Bill Gates (de Volkskrant 16 oktober 2014). Hij krijgt veel steun voor de manier waarop hij de discussie over het onderwerp voor een grote groep mensen toegankelijk maakt.

Ziet u er een beetje tegenop om deze wetenschappelijke verhandeling door te worstelen? Tegelijk met de Nederlandse editie verschijnen er een aantal titels die u kunt lezen als een samenvatting van Piketty’s werk. Om er een paar te noemen:

Waarom Piketty lezen?,  van Robert Went,  Amsterdam University Press, €17,95

De kleine Piketty, van Wouter van Bergen, Business Contact, €9,99

Thomas Piketty’s Kapitaal samengevat in Nederlands perspectief van Victor Broers, Prometheus Bert Bakker, €12,50. Broers zet vooral kritische kanttekeningen bij de populariteit van Piketty’s boek en geeft aan in welke mate Piketty’s visie van toepassing is op de Nederlandse situatie.

Kapitaal in de 21ste eeuw is ook verkrijgbaar in een paperback-editie.

bekijk in onze webshop

Wilna

Wilna tipt: ‘Oogst. Crace schept een prachtige sfeer.’

In Oogst beschrijft Jim Crace het dagelijks leven van de bewoners in - naar wat het schijnt - een Middeleeuws dorp. Het ritme van hun leven wordt volledig bepaald door ploegen, zaaien en oogsten. Dit jaar wordt de oogstvreugde echter verstoord door gebeurtenissen die tweedracht dreigen te zaaien onder de dorpelingen. Niets is nog hetzelfde en de leegloop van het dorp is een feit. Crace gebruikt in zijn verhaal beeldende taal en schept daarmee een prachtige sfeer.

bekijk in onze webshop

William

William tipt: Victus; de val van Barcelona. Een complete leeservaring.

Frankrijk, 5 maart 1705.

Door de politieke onrust in Spanje is de jonge Marti Zuviria ondergebracht bij de karmelieten van Lyon. Nadat hij spectaculair over de schreef is gegaan moet hij kiezen; terug naar zijn tirannieke vader of in de leer gaan bij de franse vestingbouwkundige Sébastien Vauban. Uit angst voor de wraak van zijn vader kiest hij voor de opleiding van militair ingenieur. Dat Vauban toevallig een bloedmooie dochter heeft helpt ook…

Dit is het begin van een leven vol politieke intriges, avonturen en romances dieMartí uiteindelijk een sleutelrol zullen opleveren in de een van de grootste belegeringen in de geschiedenis; het beleg van Barcelona.

Nachtlicht, het debuut van Albert Sánchez Piñol, gaat ook over een belegering. Maar met Victus heeft hij zichzelf ruimschoots overtroffen. Piñol giet zijn verhaal in de vorm van een ouderwetse schelmen/avonturenroman. Met veel vaart en humor trekt het leger aan historische feiten en onvergetelijke personages langs om uiteindelijk tijdens het beleg van Barcelona samen te komen in een daverende climax.

Victus is prachtig geïllustreerd waardoor de loopgraven en de bastions van Barcelona nog meer tot leven komen. De bijgevoegde kaart van Barcelona, een tijdlijn van de spaanse successieoorlog en een overzicht van alle personages maken de leeservaring compleet.

 

Victus is een aanrader voor de lezers van Ildefonso Falcones en Ken Follett.

bekijk in onze webshop

Sherene

Sherene tipt: Het Boek des Levens. Een aanrader voor de komende donkere dagen.

Het Boek des levens is het derde en laatste deel in de “All souls”-trilogie van Deborah Harkness.

In het eerste deel, Allerzielen, ontdekt Diana Bishop, historicus en heks, een verloren gewaand manuscript in de Bodleian Bibliotheek in Londen. In dit manuscript hebben alle schepsels (heksen, demonen en vampieren) zeer veel interesse.

Het dwingt Diana te accepteren dat ze een heks is, wat ze tot dan toe zo veel mogelijk ontkend heeft. Ze ontmoet Matthew Clairmont, vampier en wetenschapper. Hij beschermt haar tegen al te opdringerige schepsels en wordt haar geliefde.

In het tweede deel, De Schaduw van de nacht, gaan ze terug in de tijd naar het Londen en Praag van 1591 om uit te zoeken wat het manuscript zo bijzonder maakt (het is inmiddels weer opgeslagen in het Bodleian). Hier kan Diana uitvinden wat voor soort heks ze is en waarom ze zoveel moeite heeft met zelfs de simpelste spreuk. Vooral in dit tweede deel is goed merkbaar dat Deborah Harkness zelf ook professor geschiedenis is aan de universiteit van Southern California.

In het derde deel zijn we weer terug in het heden. Diana’s krachten zijn op volle sterkte. Ze weten inmiddels heel veel meer over het manuscript, maar moeten het nu wetenschappelijk onderzoeken. Ondertussen moet er ook nog het een en ander in de familie van Matthew opgelost worden.

De drie delen houden je van begin tot eind geboeid. Het is weer eens heerlijke fantasy. Een aanrader voor de donkere dagen die komen gaan.

bekijk in onze webshop

Wilna

Wilna tipt: Wij geluksvogels. Een prachtig, kleurrijk verhaal.

 

`De vrouw van mijn vader was dood. Mijn moeder zei dat we de auto naar zijn huis moesten nemen om te kijken wat er voor ons te halen viel.’ Twee halfzusjes, tieners, trekken door het Amerika van de jaren veertig richting Hollywood en op zoek naar... alles. Iris is geboren voor de schijnwerpers, Eva beperkt zich (maar met liefde) tot het naaien van glitters op de kostuums van haar zus. Een Hollywoodcarrière wordt in de kiem gesmoord als Iris verwikkeld raakt in een lesbisch seksschandaal.

 

Een prachtig, kleurrijk verhaal over de zusjes Iris en Eva die door verraad en verlies hun kwetsbaarheid tonen en tegelijkertijd volharden in het zoeken naar geluk.

bekijk in onze webshop

William

William tipt (nog eens): ‘Verloren vrouw. Wat een boek!’

Hoe goed ken jij je partner? Op de ochtend van hun vijfde huwelijksdag kust Nick zijn vrouw en gaat naar zijn werk. Een paar uur later is er ingebroken, is zijn vrouw vermist en wijzen alle sporen naar hem als de dader. Maar wat is er echt gebeurd?

Verloren vrouw eerder verschenen onder de titel Donker hart) is een achtbaan vol verrassingen, waarin niets is wat het lijkt. Wat begint als een standaardzaak wordt een grillige, psychologische thriller over obsessie, manipulatie en wilskracht. De ontknoping getuigt van een flinke dosis lef van auteur Gillian Flynn en laat je als lezer geshockeerd achter.

Opnieuw deze tip want het is een dijk van een thriller. In de bioscopen draait nu de film Gone Girl, geregisseerd door David Ficher bekend van SevenHouse of Cards en The social network. (En de film heeft een ander einde dan het beruchte einde van het boek.) Er is nu ook een filmeditie in de winkel (voor maar 10 euro).

 https://www.youtube.com/watch?v=2-_-1nJf8Vg

bekijk in onze webshop

De bravoure waarmee de schrijver zich in dit boek bedient van zowel reisverslag, literatuur als filosofie is ontwapenend. Het blies als een frisse wind het stof van mijn literatuurkennis.
Zijn belezenheid en persoonlijke ervaringen (te lezen in het eerder verschenen Kinderen van het ruige land) mengen zich op een geheel natuurlijke wijze. Het werkt beslist aanstekelijk en maakt de lezer nieuwsgierig naar de schrijvers en onderwerpen die hij in dit prachtige boekje behandelt.

 

bekijk in onze webshop

Sherene

Sherene tipt: De kip die dacht dat ze kon vliegen

 

Spruitje de legkip heeft zichzelf vernoemd naar het ontluikende groen van de bladeren in het voorjaar. Ze wil iets doen met haar leven, weigert nog een ei te leggen en rebelleert zo tegen de traditionele rolverdeling op de boerderij. Niet eten is de manier om geen eieren meer te leggen. Met als gevolg dat ze bungelt op het randje van de dood, wordt uitgeschift uit de legren en ze komt terecht in de ‘kuil des doods’. De wilde eend die op het erf is beland, redt haar uit de klauwen van de wezel.

Dit vormt het begin van een verhaal over buitensluiting, vrijheid, moederschap, opoffering, overlevingsdrang en vooral doorzettingsvermogen.

Een moderne fabel die prettig leest en voorzien is van prachtige illustraties van Nomoco, een Japanse illustrator en ontwerper. Sun-mi Hwang is een Koreaanse schrijfster.

 

bekijk in onze webshop

Jesse

De Bijen is het verhaal van Flora 717. Een uit de kluiten gewassen schoonmaakbij die deel uitmaakt van de laagste klasse van de gemeenschap. Elke klasse binnen de korf omvat een eigen takenpakket met als hoger doel de korf te beschermen en de Koningin te dienen. Aanvaard, gehoorzaam en dien.

Hoewel ze niet binnen het plaatje van de schoonmaakbij valt, wordt Flora gespaard. Ze is sterk en dus nuttig. Een uitzondering op de regel binnen het bijzonder strikte regime. Door een  combinatie van dienstbaarheid, ambitie en instinct komt Flora op andere werkvloeren terecht, ten onvrede van de hogere klassen.

De jaargetijden liggen op de loer en de korf wordt geteisterd. Er worden politieke spelletjes gespeeld door hogere klassen en er ontstaat chaos binnen de gemeenschap. Flora's uitzonderlijkheid wordt door verscheidene voorvallen bevestigd en ze ontstijgt haar eigen lotsbestemming.

De wereld die de schrijfster creëert, is op voorhand onvoorstelbaar. Je wandelt door de korf, voelt de trillingen, ruikt de spanningen en proeft de moleculen. Hoewel de hiërarchie duidelijk is, slaan de zusters de vleugels ineen om te dienen. Insecten die je begrijpt , een terra incognita waar je je thuis voelt.

Verbijsterend mooi.

bekijk in onze webshop

William

Olivier is professor kunstgeschiedenis aan de Surbonne in Parijs.  Op een dag verschijnt de jonge studente Sofie in zijn college. Zij lijkt als twee druppels water op Mathilde, zijn grote liefde die helaas niet voor eeuwig was.

Wie is deze jonge vrouw? En wat moet hij met het oude zeer dat ze in hem losmaakt? Hij probeert zijn afstand te bewaren, maar raakt steeds meer in de ban van Sofie. Zijn veilige leventje valt langzaamaan in duigen.

Bregje Hofstede lijkt iemand die moeiteloos kan schrijven. De mooie zinnen lopen natuurlijk in elkaar over en vertellen een indrukwekkend verhaal over grote liefdes en de mogelijkheid om het verleden te herschrijven.

De hemel boven Parijs is een ijzersterk debuut en is met zijn prettige aantal pagina’s en zeer verrassende einde een geweldig boek voor een leesclub.

Veel leesplezier!

bekijk in onze webshop

Dianne

De Bijbel is een boek dat voor veel mensen heel veel betekent. Maar niet iedereen vindt de Bijbel  toegankelijk geschreven. Daarom heeft het Nederlands Bijbelgenootschap een nieuwe Bijbelvertaling geschreven in heel begrijpelijke taal; de Bijbel in Gewone Taal. Het verschil met voorgaande Bijbelvertalingen is dat er woorden gebruikt worden die iedereen kent en dat  er een woordenlijst is opgenomen met uitleg van Bijbelse termen (‘apostel; een apostel is iemand die van God of van Jezus Christus de opdracht gekregen heeft om het goede nieuws te vertellen’). Ook zijn er o.a. kortere zinnen gebruikt en moeilijke bijzinnen vermeden. De beeldspraak is wel behouden maar wordt soms verduidelijkt met een eenvoudige vergelijking.

Om met Pieter Oussoren (predikant en bijbelvertaler) te spreken: “Mooi gewoon is niet lelijk”.

De Bijbel in Gewone Taal is er als standaardbijbel (gebonden, 12x18 cm, €28,50) en als huisbijbel (gebonden, 14x21cm, €39,50).

Royal Jongbloed

bekijk in onze webshop

Ank tipt: Kom hier dat ik u kus. Een boek dat je hardop in je hoofd leest.

Als geen ander weet Griet op de Beeck gebeurtenissen in mensenlevens zo te rangschikken en te ontleden dat een bijna pijnlijke herkenbaarheid ontstaat.

Maar dit alles is met humor en bijna schaamteloze eerlijkheid doorspekt.

Na haar veel geprezen debuut Vele hemels boven de zevende, is dit een waardig vervolg, waarin  karakters en familierelaties nog beter uitgediept worden. Een verhaal dat inzicht geeft in hoe die relaties bepalen wie we worden en wie we zijn.
Een boek dat je hardop in je hoofd leest.

bekijk in onze webshop

Annelies

Annelies tipt: ‘Shotgun love songs. Prachtig en ontroerend boek!’

 

 

Vier vrienden zijn samen opgegroeid in een klein plaatsje in het midden van Amerika. Over liefde en trouw, de kracht van muziek en de vraag waar wij echt thuis horen.

Prachtig en ontroerend boek!

bekijk in onze webshop