Boekentips van oktober 2015


Dianne

Vrouw

Karl Ove Knausgård

Een indrukwekkende autobiografie, verslavend mooi geschreven.

Ik was een beetje laat met deze literaire ontdekking, want Knausgard was ondertussen al wereldberoemd met zijn autobiografische boeken. Maar toen ik in de nazomer van dit jaar eenmaal het eerste deel ‘Vader’ en het tweede deel ‘Liefde’ had gelezen, was ook ik verkocht.

In deze romancyclus schrijft de auteur over de relatie met zijn familie, liefdes en vrienden. Maar ook over de ontwikkelingen van zijn schrijverschap. Op zich is het geen opzienbarend levensverhaal. Het zijn de problemen in het alledaagse waar hij over schrijft. Wat het lezen van zijn boeken echter boeiend maakt, zijn de openhartige beschrijvingen van zijn eigen handelingen, gedachten en gevoelens. Door dat zeer gedetailleerd te doen wordt de waarneming van alles wat zich in zijn leven afspeelt  sterk uitvergroot. Daarmee stelt hij zichzelf de existentiële vraag wat waarde heeft in zijn leven en of hij er toeschouwer van is of deelnemer. Voor de lezer, voor mij althans, leidt dat tot veel herkenning en bewondering.

Dit jaar verscheen ‘Vrouw’, het zesde en laatste deel uit deze reeks.

bekijk in onze webshop

Hanneke

Leven? of theater?

Charlotte Salomon

‘Bewaar het goed, c'est toute ma vie'. Met deze woorden brengt Charlotte Salomon (Berlijn 1917- Auschwitz 1943) een volle koffer, met honderden gouaches tekeningen en teksten, bij een vriend in veiligheid. In de twee jaren voorafgaande aan haar deportatie schildert en tekent Charlotte haar leven, haar dromen, haar nachtmerries en haar hoop. Een levenswerk, van zo'n ontroerende schoonheid, daar zijn eigenlijk geen woorden voor. In oktober verscheen deze prachtige,voor het eerst volledige, uitgave van haar werk bij uitgeverij Cossee.

bekijk in onze webshop