Boekentips van oktober 2016


Wilna

Hier ben ik

Jonathan Safran Foer

Foer beschrijft de pijn die ontstaat na het mislukken van een huwelijk, dat een gezin ophoudt te bestaan.
Dit lijvige boek bevat zoveel prachtige alinea's dat je na het lezen niets dan bewondering kan hebben.
Wat een schrijver!

bekijk in onze webshop

Irene

Opa vlucht

David Walliams

Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek!

Boek van de maand Oktober: Opa vlucht van David Walliams

Dit boek bevat alle ingrediënten voor een geslaagd kinderboek, want het zit vol humor, avontuur, en fantasie. Tegelijkertijd is het ook erg ontroerend.

David Walliams staat bekend als comedian op de Britse televisie en wordt vaak vergeleken met Roald Dahl als het om kinderboeken gaat. Nu doet zijn humor en stijl zeker aan hem denken en daarom zal dit boek veel jonge lezers aanspreken. Het verhaal gaat over de 12-jarige Jack en zijn (demente) opa in de jaren '80. De opa van Jack was ooit een gevreesd gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog. Hij verdedigde Engeland vliegend in een supersnelle Spitfire. Nu is hij oud en verward, beleeft hij de oorlog opnieuw en vertelt hij Jack allerlei spannende avonturen.

Jack gaat hier helemaal in mee, maar zijn ouders besluiten dat opa naar een bejaardentehuis moet. Daar plannen opa en Jack een ontsnappingsplan maar de gemene directrice Knor doet er alles aan om dit te verhinderen. Je weet dat het nooit meer goed kan komen met op,a maar David Walliams heeft dit goed opgelost met een origineel einde zodat je het boek met een goed gevoel dichtslaat.

De grappige illustraties passen perfect bij het verhaal. Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst met begrippen uit de Tweede Wereldoorlog zodat het ook nog leerzaam is.

Voor 9 jaar en ouder.

bekijk in onze webshop

Irene

Alaska

Anna Woltz

Alweer zo'n goed boek van Anna Woltz!

 

Alaska gaat over de brugklassers Sven en Parker. Sven heeft epilepsie en een hulphond nodig. Het meisje Parker heeft een hond – Alaska – gehad maar moest hem tot haar grote verdriet afstaan omdat haar broertje allergisch is. In het begin kunnen Sven en Parker elkaar niet uitstaan, maar als Parker er achter komt dat Sven nu Alaska heeft als hulphond, dan zoekt ze hem 's nachts op. Allebei hebben ze wat te verwerken: Sven wil zijn epilepsie niet accepteren en Parker is getuige geweest van de gewapende overval op haar ouders in hun fotozaak. Langzaam komen ze nader tot elkaar en helpen ze elkaar erdoor heen.

 

Om en om wordt er vanuit de 2 hoofdpersonen verteld en Anna Woltz heeft dat zo goed gedaan dat de lezers zich helemaal kunnen inleven. Soms een beetje ongeloofwaardig, maar dat vergeef je Woltz meteen want is gewoon een goed en heerlijk boek om te lezen!

 

Voor 10 jaar en ouder

bekijk in onze webshop