Boekentips van september 2014


Wilna

Wilna tipt: De opkomst en ondergang van grootmachten. Een literaire puzzeltocht.

Met zijn debuutroman De onvolmaakten wist Tom Rachman al te imponeren en nu lukt het hem weer!

Dit keer zet hij met De opkomst en ondergang van grootmachten een literaire puzzeltocht neer die drie decennia omspant en langs alle personages voert die ooit hebben bijgedragen aan de opvoeding van Tooley Zylberberg.

Knap van structuur, mooi van inhoud!

bekijk in onze webshop

Irene

Irene tipt: “Hoe ik per ongeluk een boek schreef. Verrassend en origineel geschreven debuut!”

De dertienjarige Katinka wil schrijfster worden en vraagt advies aan haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster.
Terwijl ze samen in de tuin werken, begint Katinka te schrijven. Over haar vader die verliefd is, over zijn nieuwe vriendin, en over haar moeder die overleed toen Katinka drie jaar was, maar die ze nu pas echt begint te missen. Tijdens het schrijven krijgt ze van Lidwien advies en leert ze naar gevoelens van andere personages te kijken. Zo schrijft ze per ongeluk een boek.
De stukken van het verhaal en de gesprekken met Lidwien lopen vloeiend in elkaar over waardoor het lekker wegleest.

bekijk in onze webshop

Annelies

Annelies tipt: ‘Roxy. Gekke maar herkenbare situaties.’

 Roxy is zevenentwintig als haar man met zijn minnares verongelukt. Ze blijft achter met hun dochter, hun huis, de auto, zijn assistente, de oppas en de schaamte om dit roemloos einde van hun huwelijk. Haar familie ontfermt zich over haar, maar Roxy zoekt geen troost, ze zoekt een vijand.

Mooi geschreven! Je wordt meegenomen in gekke situaties die toch ook weer heel herkenbaar zijn. 

 

bekijk in onze webshop

Wilna

Wilna tipt: "PLENTY MORE: verrukkelijk vegetarisch!"

Afgelopen week is het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi verschenen.In PLENTY MORE mixt, stoomt, blancheert, suddert, braadt, grilt, roostert, frituurt, stampt en bakt Ottolenghi er weer lustig op los.
Verrukkelijke vegetarische, veelal mediterrane recepten waar de passie vanaf spat!

bekijk in onze webshop

Dianne

Dianne tipt: Gouden Jaren. Talrijke foto’s (zwart-wit natuurlijk) en geschreven in een prettige, toegankelijke stijl.

Gouden jaren is geen nostalgisch boek over hoe knus het vroeger was, maar een informatief werk dat laat zien wat een enorme rijkdom de economische groei ons heeft gebracht in ca. 50 jaar.
Het boek is onderverdeeld in diverse thema’s als communicatie en informatie, wonen, opvoeding en onderwijs, gezondheid etc. Herkenbare anekdotes en aansprekende voorbeelden illustreren hoe zeer ons dagelijks leven is veranderd. Zo wordt bijvoorbeeld de voormalige kolenmijn in Landgraaf genoemd, die nu dienst doet als kunstskibaan (‘Witte Wereld 1’). Of de komst van de wasmachine, voor vele (huis)vrouwen dé uitvinding van de eeuw.
Talrijke foto’s (zwart-wit natuurlijk) doen de rest. Bovendien is het boek in een prettige, toegankelijke stijl geschreven.
Voor de liefhebber zijn er bij aankoop van ‘Gouden jaren’ ansichtkaarten verkrijgbaar met zwart-wit illustraties uit het boek (zolang de voorraad strekt). 

bekijk in onze webshop

Jesse

Jesse tipt: S. – Een boek dat net zo mysterieus is als het eruit ziet.

Twee jonge studenten, een jongen en een meisje, ontmoeten elkaar in de kantlijn van het boek ‘Het schip van Theseus’, geschreven door de mysterieuze schrijver V.M. Straka. Beiden zijn gefascineerd door de schrijver en met name door dit specifieke boek. De vertaler geeft in het voorwoord aan wat de speculaties zijn rond de schrijver en de studenten proberen er achter te komen wat nu precies de waarheid is. Ze leggen verbanden tussen de echte wereld en de aanwijzingen in de roman zelf, om zo achter de waarheid van Straka’s mysterieuze verdwijning te komen. Ze maken aantekeningen, stoppen aanwijzingen tussen de bladzijden, zetten het boek op een geheime plaats op school en corresponderen op die manier over hun bevindingen. Uiteraard is er een partij in het spel die liever niet met de uitkomst geconfronteerd wil worden, waardoor er spanning ontstaat in de roman én in de kantlijn.
De vormgeving van het boek is minstens net zo mooi als het complete verhaal. Het doet aan als een oud boek dat uit de bibliotheek is gestolen. De bladzijden zijn verkleurd, de kaft ziet er ouderwets uit, er staan er dagstempels in van 1957 tot en met 2000 en er zit een sticker op de rug geplakt zoals we dat nog steeds in de bibliotheek zien. De aantekeningen in de kantlijn zien er ook werkelijk uit alsof het er in geschreven is en de twee ‘handschriften’ hebben een kleurtje gekregen om zo de chronologie in het verhaal te houden. Mijn tip is om eerst de roman te lezen, om vervolgens de aantekeningen te lezen. Eerst blauw/zwart, dan oranje/groen, dan rood/paars en tenslotte zwart/zwart. Het wordt vanzelf duidelijk wanneer je een ingestopte aanwijzing moet gebruiken. Op deze manier blader je dus vijfmaal door het boek heen en verschijnt er, nadat je het boek definitief dicht klapt, een grijns op je gezicht.
Een boek dat net zo mysterieus is als het eruit ziet. Een complete leeservaring waar je wel even zoet mee bent.

bekijk in onze webshop

Sherene

Sherene tipt: ‘Een goed nest. Een verhaal met vaart.’

Een verhaal over opoffering en verwijdering. En over de geheimen in de levens van twee zussen die een moeizame relatie hebben. Dit alles in het tijdsbestek van een dag. Er zit een lekkere vaart in het verhaal waardoor je blijft lezen. 

bekijk in onze webshop

William

William tipt: ‘Hyperion. Dan Simmons schept een universum rijk aan geschiedenis, filosofie, technologie en literatuur.’

Wie graag fantasy of science fiction leest om aan de werkelijkheid te ontsnappen, moet zeker eens een bezoekje brengen aan de planeet Hyperion. Dan Simmons’ klassieker is na vijf jaar eindelijk weer leverbaar in de nieuwe reeks ‘sf meesterwerken’ van uitgeverij Luitingh Sijthoff.

In de verre toekomst is het heelal verscheurd door een allesvernietigende oorlog tussen de mensheid en het buitenaardse ras de Ousters. Zeven pelgrims reizen naar het Dal van de Tijdtombes op de planeet Hyperion om antwoorden op hun vragen te vinden. Daar wacht de Shrike; een god, een monster, of misschien wel allebei. Uiteindelijk zal slechts een van hen overleven… Gedurende hun pelgrimstocht leren we de pelgrims kennen, inclusief de verrader in hun midden.

Dan Simmons schept een universum rijk aan geschiedenis, filosofie, technologie en literatuur. Razend knap weeft hij de zes verschillende verhalen aan elkaar, zonder ook maar even vaart te minderen. Moeiteloos wisselt Simmons tussen hardcore en literaire sci-fi waarin elk verhaal in een andere stijl verteld wordt en een ander thema heeft.

Veel te makkelijk word er met het predikaat ‘meesterwerk’ gestrooid. Maar als winnaar van zowel de Locus Award als de prestigieuze Hugo Award voor science fiction kan de Hyperion-saga zich meten met de groten zoals Duin of In de ban van de ring.

bekijk in onze webshop

Annelies

Annelies tipt: De dyslectische-hartenclub. Soms somber, dan weer luchtig en grappig.

Drie vrouwen met brandwonden delen een ziekenhuiskamer die onder voortdurende politiebewaking staat. Ze voelen zich bedreigd en schakelen hun bewaker uit. Er rest hen niets anders dan te vluchten. Gaandeweg leer je meer over de vrouwen en hun geschiedenis.

Een soms somber maar dan weer luchtig en grappig boek.

bekijk in onze webshop

Wilna

Wilna tipt: ‘Een verzonnen leven. Zeer meeslepend verhaal.’

Een verzonnen leven is een vakkundig geschreven, spannende roman die gaat over het verloochenen van je identiteit. Wat doe je als je achtergrond je ambities in de weg staat?
Ook grote thema's zoals discriminatie en terrorisme komen aan bod in dit zeer meeslepende verhaal.

bekijk in onze webshop